Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 11. 2014 17:25 — Editoval MatematickyZlocinec (16. 11. 2014 17:52)

MatematickyZlocinec
Reputace:   

Kombinatorika - dělení prvků/ vytváření podmnožin pro výběry

Zdravím,

Chtěl bych se zeptat jestli někdo nemá opravdu hodně moc zjednodušené materiály o tom jak vytvářet "podmnožiny" z celkového počtu prvků pro jednotlivé příklady z kombinatoriky. Protože z popisu nebue úplně jasné o co jde dodávám příklad.

Kolik různých přirozených čísel jednociferných až čtyřciferných je možno utvořit z číslic 0,1,2,3? Tenhle případ jsou variace s opakováním.

Po zjištění, že nula se taky počítá jsem došel k

$V^{'}_{1}(4) + V^{'}_{1}(3)  * V^{'}_{1}(3) + V^{'}_{1}(3) * V^{'}_{2}(3) + V^{'}_{1}(3) * V^{'}_{3}(3)$

což je špatně. Správný výsledek má být 255. Mám opravdu dost velký problém převést si slovní zadání do nějakého vzorce obecně takže tohle je pro mne peklo :)

Ten svůj postup jsem si zdůvodil tak že: vyberu jedno číslo ze čtyř + vyberu jedno číslo ze tří a vyberu jedno číslo ze tří zbylých atd. No nesedí to. Správný postup mám ale volil bych výše zmíněný, protože nevím co je v něm špatně. Samozřejmě nejde jen o variace s opakovaním výběry do družstva u kombinací všemožné míchaní, řetízky, kulaté stoly...

Prošel jsem materiály z tutoriálu na matematika.cz, ale když jsem se pustil do počítání kde, už nebylo rozlišeno jestli je to variace, permutace nebo kombinace, byla to katastrofa.

//tak první chyba by mohl být, že jsem nezohlednil opakovaní a po výběru prvního prvku už vždy dělám výběr jen ze tří. Ale ani po opravě to nevychází.

2:// Správný výpočet podle knihy je
$V^{'}_{1}(4) + (V^{'}_{2}(4)-4) + (V^{'}_{3}(4)-16)+(V^{'}_{4}(4)-64)$ což mi taky po přepočtu vychází 256. Nula do prvočísel možná nezahrnuli, ale pak nevím proč jako první vybírají ze čtyř prvků.

#2 16. 11. 2014 21:10

misaH

Re: Kombinatorika - dělení prvků/ vytváření podmnožin pro výběry

↑ MatematickyZlocinec:

0 je jednociferné číslo, ale  01 dvojciferné nie je.

#3 16. 11. 2014 22:22 — Editoval MatematickyZlocinec (16. 11. 2014 22:22)

MatematickyZlocinec
Reputace:   

↑ misaH:

Mám za to, že když vyberu dvojciferná čísla jako

$V^{'}_{1}(3) $

(vybírám jeden z prvků 1,2,3)

$*V^{'}_{1}(3)$

(což jsou prvky 0,  a dva zbylé které ještě vybrány nebyly)

tak právě dvoj a více ciferná čísla, kde na začátku je 0 (jako 01,032,013) eliminuju. A stejně ten výpočet, který je uveden jako správý vychází po přepočítání 256 a ne 255 jak tvrdí výsledek. Hlava mi to nebere :(

#4 16. 11. 2014 22:50 — Editoval misaH (16. 11. 2014 22:55)

misaH

↑ MatematickyZlocinec:

Na stredných školách sa 0 nepočíta medzi prirodzené čísla, na vysokých niekedy áno.

Ďalšie číslice okrem prvej už vyberáš zo 4.

#5 16. 11. 2014 23:02

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

Podle zadání nevadí, když se číslice opakují. Výpočet $*V^{'}_{1}(3)$ však pracuje se "zbylými, které ještě vybrány nebyly". Proč?
Nulu podle některých knih mezi přirozená čísla počítají, v jiných ne.

#6 16. 11. 2014 23:46

MatematickyZlocinec
Reputace:   

Oběma děkuju za reakce :)

Nedlouho po odeslání příspěvku jsem dopsal

//tak první chyba by mohl být, že jsem nezohlednil opakovaní a po výběru prvního prvku už vždy dělám výběr jen ze tří. Ale ani po opravě to nevychází.

ale neopravoval ať nezametám stopy vlastní blbosti.

Přiložený soubor ukazuje jak to počítám a taky co je v knize.

http://uloz.to/xyB4D3EA/variace-pdf

Zápatí