Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Zdravím,
Chtěl bych se zeptat jestli někdo nemá opravdu hodně moc zjednodušené materiály o tom jak vytvářet "podmnožiny" z celkového počtu prvků pro jednotlivé příklady z kombinatoriky. Protože z popisu nebue úplně jasné o co jde dodávám příklad.
Kolik různých přirozených čísel jednociferných až čtyřciferných je možno utvořit z číslic 0,1,2,3? Tenhle případ jsou variace s opakováním.
Po zjištění, že nula se taky počítá jsem došel k
což je špatně. Správný výsledek má být 255. Mám opravdu dost velký problém převést si slovní zadání do nějakého vzorce obecně takže tohle je pro mne peklo :)
Ten svůj postup jsem si zdůvodil tak že: vyberu jedno číslo ze čtyř + vyberu jedno číslo ze tří a vyberu jedno číslo ze tří zbylých atd. No nesedí to. Správný postup mám ale volil bych výše zmíněný, protože nevím co je v něm špatně. Samozřejmě nejde jen o variace s opakovaním výběry do družstva u kombinací všemožné míchaní, řetízky, kulaté stoly...
Prošel jsem materiály z tutoriálu na matematika.cz, ale když jsem se pustil do počítání kde, už nebylo rozlišeno jestli je to variace, permutace nebo kombinace, byla to katastrofa.
//tak první chyba by mohl být, že jsem nezohlednil opakovaní a po výběru prvního prvku už vždy dělám výběr jen ze tří. Ale ani po opravě to nevychází.
2:// Správný výpočet podle knihy je
což mi taky po přepočtu vychází 256. Nula do prvočísel možná nezahrnuli, ale pak nevím proč jako první vybírají ze čtyř prvků.
↑ MatematickyZlocinec:
0 je jednociferné číslo, ale 01 dvojciferné nie je.

↑ misaH:
Mám za to, že když vyberu dvojciferná čísla jako 
(vybírám jeden z prvků 1,2,3)
(což jsou prvky 0, a dva zbylé které ještě vybrány nebyly)
tak právě dvoj a více ciferná čísla, kde na začátku je 0 (jako 01,032,013) eliminuju. A stejně ten výpočet, který je uveden jako správý vychází po přepočítání 256 a ne 255 jak tvrdí výsledek. Hlava mi to nebere :(
↑ MatematickyZlocinec:
Na stredných školách sa 0 nepočíta medzi prirodzené čísla, na vysokých niekedy áno.
Ďalšie číslice okrem prvej už vyberáš zo 4.
Podle zadání nevadí, když se číslice opakují. Výpočet
však pracuje se "zbylými, které ještě vybrány nebyly". Proč?
Nulu podle některých knih mezi přirozená čísla počítají, v jiných ne.

Oběma děkuju za reakce :)
Nedlouho po odeslání příspěvku jsem dopsal
//tak první chyba by mohl být, že jsem nezohlednil opakovaní a po výběru prvního prvku už vždy dělám výběr jen ze tří. Ale ani po opravě to nevychází.
ale neopravoval ať nezametám stopy vlastní blbosti.
Přiložený soubor ukazuje jak to počítám a taky co je v knize.
http://uloz.to/xyB4D3EA/variace-pdf
Stránky: 1