Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den. Měl bych dotaz na totální maličkosti, vzhledem k tomu, že jsem docela anti-talent na matiku. Spíš jsem to měl dát do SŠ, ale co už..
Jsou to 2 příklady co se týkají matic:
http://i.imgur.com/63VDT1e.jpg
U příkladu 1 mám takový pocit, že bylo zadáno: "Určete parametr A aby byli LZ."
Aby byla matice LZ tak musí platit h < n.. V tomto případě je n = 3 a pak tam mám poznačeno, že když:
"a = -6, tak h = 1"
a když
"a se nerovná -6 tak h = 3" ...
Touhle poznámkou kdy h = 1 a kdy h = 3 jsme ve škole skončili a nic dalšího si k tomu nepsali.. Ale to není všechno ne? Neměl by tam být napsán závěr jaké "a" musí být, aby matice byla LZ ? Nebo stačí ty poznámky, které tam jsou a nic dalšího se psát nemusí? Na to samé bych se chtěl zeptat u příkladu 2, kde jsme si k tomu už také nic nepsali..
K příkladu 2 bych se chtěl ještě zeptat k červeně vyznačené části.. Když: "a bude různé od 1 a b různé od 2" tak matice vždycky bude vycházet h = 4 ne ? To tam mám špatně napsaný, nebo mi něco uchází?
Díky moc a ještě jednou sorry za takový stupidní dotazy.. :D
↑ Spalker:
Treba si dať v hlave dohromady hodnosť matice A závislosť/nezávislosť vektorov.
Prečo hodnosť 4?
No já myslel, že se dosazuje do tý konečný matice a v podstatě se vyhodnocuje jaká bude hodnost tý matice kvůli tomu, že tam máme neznámou "a" / "b" ...
Jak je vidět na obrázku, tak můžou nastat až 4 varianty, kdy se "a / b" něčemu rovná a nerovná..
A proto mě vrtá hlavou ta 3 varianta.. Kdy tam mám napsáno, že pro: "a různé od 1" a "b různé od 2" může být "h(A) = 4" a pak tam je to X, to nevím ani co jsem tím myslel a hned za tím je "h(A) = 3" ... To, že h(A) = 4 chápu, protože ať tam dosadím jakékoliv číslo splňující tu podmínku, tak ten řádek zůstane.. Jenže furt nechápu proč tam mám za tím zápis "x h(A) = 3" ... Strašně blbě se mi to vysvětluje..
h(A) = 4 tam je z toho důvodu, protože ať dosadím za "a" nebo za "b" jakýkoliv číslo splňující tu naší podmínku "a se nerovná 1" / "b se nerovná 2", tak řádek zůstane zachován.. Aby ten řádek zmizel, tak by to muselo vyjít nula a nula to vyjde jen za předpokladu, že tam dosadim za "a" jedničku a za "b" dvojku.. V tom případě by byla hodnost matice 2, ale my se ptáme v té 3 variantě jaká bude hodnost matice v případě, kdy "a" bude různé od jedničky a kdy "b" bude různé od dvojky, ne?
↑ Spalker:
Ak sú v posledných dvoch riadkoch nenulové čísla, jedno sa dá vždy vynulovať.