Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 11. 2014 21:17

Spalker
Reputace:   

Matice

Dobrý den. Měl bych dotaz na totální maličkosti, vzhledem k tomu, že jsem docela anti-talent na matiku. Spíš jsem to měl dát do SŠ, ale co už..

Jsou to 2 příklady co se týkají matic:

http://i.imgur.com/63VDT1e.jpg

U příkladu 1 mám takový pocit, že bylo zadáno: "Určete parametr A aby byli LZ."

Aby byla matice LZ tak musí platit h < n.. V tomto případě je n = 3 a pak tam mám poznačeno, že když:
"a = -6, tak h = 1"
a když
"a se nerovná -6 tak h = 3" ...
Touhle poznámkou kdy h = 1 a kdy h = 3 jsme ve škole skončili a nic dalšího si k tomu nepsali.. Ale to není všechno ne? Neměl by tam být napsán závěr jaké "a" musí být, aby matice byla LZ ? Nebo stačí ty poznámky, které tam jsou a nic dalšího se psát nemusí? Na to samé bych se chtěl zeptat u příkladu 2, kde jsme si k tomu už také nic nepsali..

K příkladu 2 bych se chtěl ještě zeptat k červeně vyznačené části.. Když: "a bude různé od 1 a b různé od 2" tak matice vždycky bude vycházet h = 4 ne ? To tam mám špatně napsaný, nebo mi něco uchází?

Díky moc a ještě jednou sorry za takový stupidní dotazy.. :D

#2 16. 11. 2014 21:40

misaH

Re: Matice

↑ Spalker:

Treba si dať v hlave dohromady hodnosť matice A závislosť/nezávislosť vektorov.

Prečo hodnosť 4?

#3 16. 11. 2014 22:20

Spalker
Reputace:   

No já myslel, že se dosazuje do tý konečný matice a v podstatě se vyhodnocuje jaká bude hodnost tý matice kvůli tomu, že tam máme neznámou "a" / "b" ...

Jak je vidět na obrázku, tak můžou nastat až 4 varianty, kdy se "a / b" něčemu rovná a nerovná..

A proto mě vrtá hlavou ta 3 varianta.. Kdy tam mám napsáno, že pro: "a různé od 1" a "b různé od 2" může být "h(A) = 4" a pak tam je to X, to nevím ani co jsem tím myslel a hned za tím je "h(A) = 3" ... To, že h(A) = 4 chápu, protože ať tam dosadím jakékoliv číslo splňující tu podmínku, tak ten řádek zůstane.. Jenže furt nechápu proč tam mám za tím zápis "x h(A) = 3" ... Strašně blbě se mi to vysvětluje..

h(A) = 4 tam je z toho důvodu, protože ať dosadím za "a" nebo za "b" jakýkoliv číslo splňující tu naší podmínku "a se nerovná 1" / "b se nerovná 2", tak řádek zůstane zachován.. Aby ten řádek zmizel, tak by to muselo vyjít nula a nula to vyjde jen za předpokladu, že tam dosadim za "a" jedničku a za "b" dvojku.. V tom případě by byla hodnost matice 2, ale my se ptáme v té 3 variantě jaká bude hodnost matice v případě, kdy "a" bude různé od jedničky a kdy "b" bude různé od dvojky, ne?

#4 16. 11. 2014 22:37

misaH

↑ Spalker:

Ak sú v posledných dvoch riadkoch nenulové čísla, jedno sa dá vždy vynulovať.

Zápatí