Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, moc prosím někoho o pomoc s vysvětlením. Snažím se pochopit definiční obor funkce
f(x) = 1/logx
Nejdříve si určím podmínky:
když
a zároveň
nebo když
a zároveň 
výsledek má být 
Ale k tomu výsledku já z těch podmínek nejsem schopná dojít!!

1/logx nemusí být větší rovno nule. Nebo ti tam vypadla nějaká odmocnina?
Řešíme zde dvě věci:
1) definiční obor logaritmu
2) aby ve jmenovateli nebyla nula (tj. v argumentu logaritmu nebyla jednička)
Edit: přidal jsem své řešení
Edit 2: Aha, řešení už máš ty :)
↑ Katarina:
Ahoj -),
jednotka v čitateli nám nevadí, neznámá ve jmenovatel ije problém, který se snažme rozřešit.
Víme, že jmenovatel zlomku se nesmí rovnat nule, tj. prvá podmínka:

Dále víme, že arguemnt logaritmu musí být větší jak nula (kladný), tj. druhá podmínka:

Z prvé podmínky vyplývá, že x se nesmí rovnat jedné (protože logaritmus je roven nule právě tehdy, když je jeho argument roven jedné), tedy:
.
Naše dvě podmínky musí platit současně:

EDIT: Dnes potřetí zdravím rychlejšího halogn a jen připíši, že potřeboval \cup (jako hrníček -)).

↑ Katarina:
Odkážu tě na "mateřský" web. Tady to máš vysvětleno - http://www.matweb.cz/mocniny
↑ Katarina:
Není tak pravda, že cokoli, bavme se o reálných číslech (nezařazuj tam nekonečno ani minus nekonečno ;-)). Pak snad až na nulu je, co jsi psala pravda. Jinak jsem rád, že jsi věděla, jak přehodit logaritmus pomocí inverzní funkce, často se stává, že tazatelé neznají tento systém a pak vázne drobet komunikace. Přeji příjemnou dobrou noc a hory vyřešených příkladů =o).