Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Zdravím, najde se někdo kdo ví jak tohle vypočíst?
Kolik existuje šesticiferných kódů sestavených z číslic 0 až 9, ve kterých se nevyskytují žádné dvě
sudé číslice vedle sebe? Kód může začínat cifrou 0.
Zdravím v tématu - jde o aktuální projekt..
Úvodní příspěvek není podle pokynu - odpověď kolegy Zdeňka jsem zatím skryla - otevři (+ uprav, pokud třeba), prosím, až potom, co autor tématu splní podmínky diskuse k projektu, děkuji.
Myslel jsem si, že se to bude řešit tak že si udělám variaci s opakováním. Tím mi vyjdou všechny možné kombinace číslic a pak bude odečítat možnosti kde první dvě čísla jsou sudá pak první je liché a další 2 jsou sudá (s s x x x x , x s s x x x atd.) ale to budu odečítat možnosti které už jsem vyloučil což není správně. Tak bych potřeboval poradit jak na to.
↑ XMODS:
Děkuji, to by možná stalo za 1. upřesnění k zadání - zda jednotlivé cifry se mohou opakovat (potom bude variace s opakováním).
Jinak (s opakováním nebo bez) se můžeš dostat i na situaci, že vedle sebe jsou tři a více sudých cifer (tedy pro tři už máme 2 "nepovolené" dvojice sudých) - to všechno zohledňuješ? Pokud teď uvažuješ v kódu právě 2 sudé, potom bych určovala pozici, kterou obsadí dvojice - dvojici ale budu považovat za jeden prvek, jak se změní počet pozic pro obsazování pro další nesudé?
Viz váš materiál - souhlasí (i kolega Zdeněk)? Děkuji.
↑ zdenek1:
Nevídím tam chybu.. kde přesně?
Edit: A jo u sudých jsou 4 možnosti. Spravně?
Stránky: 1 2