Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Vypočtěte odchylku přímky AB a osy x, jestliže A = [2, 0], B = [4, -2].
↑ Cuddlesome:
1) Osa x má směrový vektor (1;0)
2) Přímka má směrový vektor(1;-1) a dosadíš do vzorce pro úhel
↑ marnes:
A kde zjistím, že má osa směrový úhel (1;0)?
↑ Cuddlesome:
Ahoj Lucie! :-)
Odchylku přímky od osy x zjistíš ze směrnicového tvaru přímky y = kx + q, kde číslo k představuje směrnici přímky.
Aha, díky moc za vysvětlení, konečně jsem to pochopila :-)
↑ joker:
Možná by stálo za to vysvětlit, jak jsi došel k 45 stupňům. Směrnice přímky totiž udává tangentu úhlu, který přímka svírá s kladnou poloosou x. Zatímco odchylka dvou přímek je ten úhel ostrý (když nejsou kolmé). Takže sice arctg(-1) = 3/4 pi rad, ale nás zajímá ta zbylá čtvrtina pí, která dá 45 stupňů.
To jen pro upřesnění.
↑ halogan:
Děkuji za doplnění, já jsem se nad tím ani takhle nezamyslel. Prostě jsem bral, že když není uvedéno, který úhel z těch dvou chtějí (tedy s kterou částí osy x), tak použiju úhel ostrý.
↑ joker:
Třeba tím, že si zvolím dva body na ose x, třeba 0;0 a 1;0 a směrový vektor vznikne odečtením souřadnic, tj (1;0)
Ale i ten tvůj způsob je OK
/u.v/
Jinak při výpočtu úhlu mezi přímkami, jak bylo psáno, je to úhle vždy ostrý, takže při použití cos a=------------------
/u/./v/
hodnotu ostrou zajistí právě ta absolutní hodnota skalárního součinu v čitateli