Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, prosím o pomoct s dalším příkladem:
Na 0,261 g
znečištěného
a nereagujícími nečistotami, bylo při titraci spotřebováno 30,3 ml roztoku
o c = 0,02 mol/l. Na 5,78 g téže směsi byla spotřeba 22,4 ml roztoku NaOH o c = 0,05 mol/l. Kolik procent nereagujících nečistot vzorek obsahoval?
Předpokládám, že to bude z této rovnice:
z ní vypočítám, že hmotnost
je 0,203 g. Když ji odečtu od celkových 0,261 g tak vychází, že nečistoty mají 0,058 g. Ale to bude nejspis špatně, protože 
také nejspíš zreaguje, ale nepočítála jsem ho...a ta nejak nevím co s tím..
Předem děkuji za rady.
ano, správně pochybuješ - jak šťavelan, tak kyselina šťavelová reaguji s KMnO4, ale s NaOH už ne oba - na kterou látku je tato reakce s NaOH selektivní?
Ještě pozor - v úloze je dihydrát pouze kyseliny šťavelové (zohlednit ve výpočtech) - v reakci již nebude vystupovat ve formě dihydrátu.
↑ jelena:
NaOH je selektivní na dihydrát...budu tedy počítat podle rovnice:
??
Pokud ano, tak by mi vyšla hmotnost dihydrátu m = 0,05 * 0,0224 * 126,07 = 0,1412 g?
Moc jsem nepochopila kdy počítám ten dihydrát kdy ne..tady s ním počítám? nebo při kterých výpočtech už ne?
Děkuji.
↑ Fčela:
můžeš počítat i tak, jak jsi napsala (látkové množství dihydrátu je stejné jako látkové množství bezvodého H2C2O4), jen jsem si myslela, že rovnici napíšeš bez .2H2O. Ovšem rovnici nemáš vyčíslenou - to ještě oprav, výsledek výpočtu bude jiný.