Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
jak mám ověřit lineární ne/závislost v prostoru
(prostor matic 2x2)? Za jakých pravidel je množina vektorů LN nebo LZ za předpokladu, že si ty vektory zapíšu do matice a provedu na té matici GEM? Je to tak, že ta matice nesmí mít víc jak 2 nenulové řádky po provedení GEM aby byla lineárně nezávislá?
Děkuji za odpověď
↑ jelena:
prakticky jenom teorií, ale příklad je to jinej. Vím jak to napsat do matice, ale nevím jak poznám lineární závislost nebo nezávislost z výsledku operace GEM. Je to tak, že pokud má matice víc jak 2 nenulové řádky tak je v prostoru
množina lineárně závislá?
Ahoj ↑ MaxDJs:,
Doporucujem ti byt presnejsi, takto sa ti neda odpovedat na tvoju otazku.
Ještě pozdrav i kolegovi ↑ vanok:.
↑ MaxDJs: děkuji, máš lineární kombinaci sestavenou:
a hledáš, zda existuje alespoň jedna taková "sada" koeficientů
, že alespoň jeden koeficient není 0. Potom soustava matic bude lineárně závislá (pokud platí jen pro nulové koeficienty, tak lineárně nezávislá).
Pokud mám brát Tvůj výsledek úprav, tak
,
atd. Tedy pro t odlišné od 0 mám "sadů" nenulových koeficientů a množinu M označím za lineárně závislé. Jak to vidíš? Děkuji.
↑ MaxDJs:
Zkus to vložit do nějakého online nástroje na kontrolu. Brala jsem Tvůj poslední výsledek. Když udělám krok zpět, tak 
předposlední řádek vynásobím (-1), v posledním dostanu 0, 0, 0, -12. Tak jestli jen tady chyba, nebo i něco jiného?