Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 11. 2014 15:06

Fires
Místo: Brno
Pozice: student
Reputace:   

Nekonečná řada

Dobrý den,

řeším příklad na nekonečné řady:
$\sum_{n=3}^{\infty } \frac{1}{n(n-1)(n-2)}$

Začal jsem rozkladem na parciální zlomky:
$\sum_{n=3}^{\infty } \frac{1}{2n} - \frac{1}{(n-1)} + \frac{1}{2(n-2)}$

Pokračoval jsem částečným součetem:
$(-\frac{1}{2}+\frac{1}{6}+\frac{1}{2}) + (-\frac{1}{3}+\frac{1}{8}+\frac{1}{4})+(-\frac{1}{4}+\frac{1}{10}+\frac{1}{6})+(-\frac{1}{5}+\frac{1}{12}+\frac{1}{8}) \ldots   $

Bohužel jsem v tom nenašel žádný další postup jak bycho mohl z toho dostat nějakou rozumnou limitu.

Můžete mi někdo prosím poradit jak dal ? Díky moc.

#2 24. 11. 2014 16:19 — Editoval Rumburak (24. 11. 2014 16:46)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Nekonečná řada

↑ Fires:

Zdravím.

Položme  $y(x)  :=  \sum_{n=3}^{\infty } \frac{x^n}{n(n-1)(n-2)}$.  Tato řada konverguje v $\langle -1 ,   1 \rangle$

Z teorie mocninných řad plyne, že uvnitř tohoto intervalu,  tedy v $(-1 ,  1)$,  platí

$y'(x)  =  \sum_{n=3}^{\infty } \frac{x^{n-1}}{(n-1)(n-2)}$

(derivace řady "člen po členu") ,  obdobně

$y''(x)  =  \sum_{n=3}^{\infty } \frac{x^{n-2}}{n-2}$ ,        $y'''(x)  =  \sum_{n=3}^{\infty } x^{n-3}$ .

Poslední řada má na intervalu $(-1 ,  1)$ součet $\frac{1}{1-x}$ (jde o jinak zapsanou geometrickou řadu o kvocientu $x$). 

To znamená, že dalším krokem bude  vyřešit na $(-1 ,  1)$ diferenciální rovnici   $y'''(x) = \frac{1}{1-x}$
Počáteční podmínky určíme ze zřejmých hodnot  funkce $y$ a jejích derivací v bodě  $x = 0$.   

V závěru se použije Abelova věta  o případném součtu mocninné řady v krajním bodě konvergenčního kruhu.

#3 24. 11. 2014 16:24

Fires
Reputace:   

Rumburak napsal(a):

↑ Fires:

Zdravím.

Položme  $y(x)  :=  \sum_{n=3}^{\infty } \frac{x^n}{n(n-1)(n-2)}$.  Tato řada konverguje v $\langle -1 ,   1 \rangle$

Z teorie mocninných řad plyne, že uvnitř tohoto intervalu,  tedy v $(-1 ,  1)$,  platí

$y'(x)  =  \sum_{n=3}^{\infty } \frac{x^{n-1}}{(n-1)(n-2)}$

(derivace řady "člen po členu") ,  obdobně

$y''(x)  =  \sum_{n=3}^{\infty } \frac{x^{n-2}}{n-2}$ ,        $y'''(x)  =  \sum_{n=3}^{\infty } x^{n-3}$ .

Poslední řada má na intervalu $(-1 ,  1)$ součet $\frac{1}{1-x}$ (jde o jinak zapsanou geometrickou řadu o kvocientu $x$). 

To znamená, že dalším krokem bude  vyřešit na $(-1 ,  1)$ diferenciální rovnici   $y'''(x) = \frac{1}{1-x}$
Počáteční podmínky určíme ze zřejmých hodnot součtů funkce $y$ a jejích derivací v bodě  $x = 0$.   

V závěru se použije Abelova věta  o případném součtu mocninné řady v krajním bodě konvergenšního kruhu.

Tak to je na me asi moc advance :D  Nejaka jednoduzsi cesta neni ?  Ale samozrejme dekuji i tak . Jen mi prijde podle toho cviceni na kterem nam to bylo zadano ze byto melo jit tim rozkladem nebo jinim kriteriem.

#4 24. 11. 2014 16:36 — Editoval Freedy (24. 11. 2014 16:37)

Freedy
Škola: MFF UK (15-18, Bc.)
Reputace:   166 

Ahoj,

tento příklad je docela zajímavý a jde řešit i snáz.
Zkus si zapsat každou ze tří řad pomocí jedné a postupně je posčítat. Sám nakonec zjistíš že součet je 1/4

rád bych sem přidal postup, bohužel mi však už nezbývá moc času. Kdyžtak večer, pokud by měl někdo zájem.

L'Hospitalovo pravidlo neexistuje. Byl to výsledek Johanna Bernoulliho

#5 24. 11. 2014 16:56 — Editoval Rumburak (24. 11. 2014 17:03)

Rumburak
Reputace:   502 

↑ Fires:

Měl jsem za to, že řešení pomocí mocninných řad je očekáváno.

Také by šlo vyjářit  částečný součet

$S_N  :=  \sum_{n=3}^{N } \(\frac{1}{2n} - \frac{1}{(n-1)} + \frac{1}{2(n-2)}\)$ .

Něco se tam nejspíš vyruší, když se to upraví šikovně   -  viz kolega ↑ Freedy:.

Správnost rozkladu na parciální zlomky jsem ale nekontroloval.

#6 24. 11. 2014 18:43

Fires
Reputace:   

Ok diky uz sem to vyresil, klicove bylo z posloupnosti vytknou 1/2 a pak uz sem tam ten "vzorec vykraceni" nasel ..

Zápatí