Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ tjelk:
Když budeme mít křivku C vyjádřenu parametricky, pak postačí dosadit do jistého vzorce, pomocí něhož lze převést
(za určitých předpokladů) křivkový integrál tohoto typu na "standardní" integrál funkce jedné proměnné, při čemž
touto proměnnou je parametr křivky.
EDIT:
Pardon - přehlédl jsem podmínku, že se to má počítat podle Greenovy věty. Ale i v tomto případě jde v podstatě jen
o dosazení do jistého vzorce.
Myslíte, že byste mi hodil alespoň nástřel prosím....dlouho jsem neintegroval a potřebuji se do toho vpravit zas ;-) Díky moc ↑ Rumburak:
Zas s tím bojuji, byla by ještě nějaká nápověda prosím ;-) alespoň krokově jak na to,... Dostanu se k využití Greenovy věty, ale pak nevím, jak zapracovat tu množinu C a jak využit Fubiniovu větu,..... Dík moc↑ Rumburak:
↑ tjelk:
Greenova věta převádí (za patřičných oředpokladů) výpočet křivkového integrálu
(1)
na výpočet dvojného integrálu
(2) 
(případně naopak) s tím, že
. Tento postup sice u našeho integrálu (1) výhodný není - vypočítat (1)
základními technikami pro křivkové integrály tohoto typu by vedlo k cíli rychlejí - ale zadání je zadání :-).
I. Především je potřeba uvést integrál (2) do konkretního tvaru pro naše konkretní funkce
. k tomu stačí
umět počítat parciální derivace - zkuste to.
Dále:
II. Křivka
určená rovnicí
, kde
je nejspíš dané kladné číslo, je kružnice
o středu
a poloměru
(látka SŠ). Množina
bude tedy vnitřek kruhu ohraničeného kružnicí
a bude mít popis
.
III. Snadněji než přímo přes kruh se obvykle integruje přes vhodný obdélník, což zde zajistíme substitucí
,
kde
je dotyčný obdélník . Na integrál (2) se tedy použije věta o substituci ve
dvojném integrálu, jejímž jádrem je další důležitý vzorec.
IV. Fubiniova věta se uplatní až téměř v závěru a bude to už celkem lehké.
Díky, alespoň mám kontrolu, převážně tak jsem to počítal ;-) ↑ Rumburak:
Stránky: 1