Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mám projekt do DIM a nevím si rady s př 6.2
http://homel.vsb.cz/~kov16/files/dim2014_projekt06.pdf
Vím, že binární relace je podmožina kartézského součinu a vypsal jsem si potenční množinu (nebudu ji zde psát, jelikož je složená ze znaků). Velikost potenční množiny je 8, počet prvků v kartézském součinu je 64, tzn nějak jsem si odvodil (nevím jestli správně), že počet všech relací je 2^64. Ted mám určit počet různých reflexivních, ale nevím, jestli je to 2^8, 2^56, nebo něco jiného. Nevím tedy, zda řeším správně reflexivitu.
Z odpovědi se poznat nedá, zda reflexivitu řešíte správně. Jak se reflexivita ve výpočtu projeví? Které z relací (vzheledem k obsaženým dvojicím) nebudeme počítat? Nebo naopak, které budeme počítat?
↑ therapsit:Myšlenka je v podstatě správně. Potřebuje však doplnit podrobnosti ohledně výpočtu.
Nerozumím EITu. Pokud se za relaci vezme celé AxA, tak to je jen jediná možnost, ne?
↑ petrkovar:
http://wiki.matematika.cz/index.php/Po% … BEin%C4%9B
postupoval jsem podle této stránky. Určil jsem že A má 8 prvků AxA má tedy 64 prvků a z té stránky mi vychází číslo 2^ ( 8^2 - 8 ), nevím zda to mám dobře, jelikož je to veliké číslo...
Máte vysvětlit, PROČ se počítá 2^nějaké číslo. Souvisí to s potenčními množinami a definicí relace.
Zatím to vypadá, že dosazujete do nějakého vztahu, aniž by vám bylo jasno proč do tohoto vztahu dosazujete a zda je to dobře.
↑ petrkovar:
8 pozic je obsazené pro např (x,x),(y,y) atd a potom hledám dalších 56 dalších čísel ze kterých se dá utvořit dvojice. binární relace je kombinace dvou prvků z množiny(nevím jak lépe to napsat). Našel jsme si v prezentacích, že každá n-prvková množina má 2^n podmnožin, potom jsem si udělal matici (z jedné stránky kterou jsme poslal), kde na diagonále jsou 1ničky, protože prvky (x,x),(y,y),.... tam musí být. Ze zbytku čísel můžu udělat právě ten výběr..
↑ petrkovar:
Řekl bych, že podle zadání je to množina 2naX, kde X má 3 prvky, tzn, že by do toho vztahu měla vstupovat právě ta potenční množina A.
↑ petrkovar:
Podle zadání:
Množina X
X = {*, △ , ⊗}.
Potenční množina A:
A = 2^X
tohle mám v zadání, tzn z toho jsem odvodil že |X| = 3 a |A| = 8