Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 11. 2014 09:56

mililiji
Zelenáč
Reputace:   

Krystalizace

Do krystalizační nádoby bylo přivedeno 5000 kg horkého 50 % roztoku CuSO4x5H2O. Po ochlazení na 20 °c vyksrystalizoval CuSO4x5H2O. Orzpustnost při této teplotš je 13,2 g CuSO4 na 100 g roztoku. Během krystalizace se odpařilo 300 kg vody.. Jaké množství CuSO4 vykrystalizovalo??

Budu moc vděčná za každou radu :)

#2 30. 11. 2014 08:49

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Krystalizace

Zdravím,

nevkládej, prosím, úlohu do více témat. Sestavila jsi látkovou bilanci?

Do krystalizační nádoby bylo přivedeno 5000 kg horkého 50 % roztoku CuSO4x5H2O.

toto mi není ale jasné - nádoba obsahuje 50 % roztok CuSO4x5H2O, nebo máme 50% roztok CuSO4, který vznikl rozpouštěním nějakého množství krystalohydrátu CuSO4x5H2O (z těchto údajů půjde dopočítat to množství). Rděj bych viděla upřesnění (vysvětlení), zbytek jasný je. Děkuji.

#3 30. 11. 2014 19:26

mililiji
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:
za to vkládání se omlouvám :/
nádoba obsahuje 50 % roztok CuSO4x5H2O...
děkuji

#4 30. 11. 2014 23:59

jelena
Jelena

↑ mililiji:

děkuji, bohužel, to se mi nepodaří jednoznačně pochopit (a asi i v celém zadání se dobře neorientuji), omlouvám se. Snad poradí někdo z kolegů, kolegům děkuji.

#5 01. 12. 2014 08:32

mililiji
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:
děkuji i tak za ochotu..
Já jsem z toho také taková zmatená.. Ale když jsem se koukala na net, tak si myslím,že tam má vyučující překlep   a má to být 50 % CuSO4... S tímto by Vám to už dávalo smysl??

#6 01. 12. 2014 18:09 — Editoval O.o (01. 12. 2014 18:12)

O.o
Veterán
Reputace:   16 

↑ jelena:
↑ mililiji:

Zdravim O.o.

Nejsem si uplne jisty, ale rekl bych, ze cele zadani je (minimalne) zvlastni.
V zadani je, ze vykrystalizuje pentahydrat, ael rozpustnost je zadana pro bezvodou slouceninu.

Kdybych se mel od neceho odpichnout, tak bych volil, ze rozpustnost je pro CuSO4.5H2O. Hledal jsem rozpustnosti v tabulkach a zadana hodnota pri dane teplote je pro danou latku uplne nekde jinde jak pro pentahydrat, tak pro cistou latku, tak ani tady moc pomoci jsem nenasel.

Postupoval bych nejak takto:
na pocatku mam 5000 kg roztoku, po odpareni 300 kg vody mi zustava v hmotnostni bilance 4700 kg (roztok + krystaly). Mam zadanou rozpustnost CuSO4.5H2O na 100 g ROZTOKU (tzn. ne vody. Spravne (!!!) si to na vodu ani nemuzes prepocitat, protoze nevis co je to za roztok a jak vypada ta krystalizace, ale kdyz uz tolik upravujeme zadani, tak rekneme, ze se jedna o vodny roztok CuSO4), za predpokladu, ze se jedna pouze o vodny roztok CuSO4 muzeme spocitat kolik CuSO4 zkrystalizuje jako:

Na pocatku bylo 50% CuSO4, tzn. 2500 kg, po odpareni vody mame stale 2500 kg CuSO4, rozpustnost pro epntahydrat je 13,2 g na 100 g roztoku, roztoku mame celkem 4700 kg - pres rozpustnost si spocitam kolik je v 4700 kg nasyceneho roztoku CuSO4 (nazveme to m(nas)) a rozdil 2500 kg (CuSO4) - m(nas) nam da hmotnost krystalu CuSO4.5H2O.
Abychom odpovedeli na otazku, tak pomoci molarnich hmotnosti pro CuSO4 a CuSO4.5H2O vypocteme hmotnost CuSO4 obsazeneho ve vykrystalizovanem pentahydratu.
(pokud chces, tak hmotnost krystalu muzes zjistit take, pokud si prepoctes rozpustnost v 100 g roztoku na rozpustnost v 100 g vody, tak ze tato hmotnost je rovna hmotnosti CuSO4.5H2O, ktere by se rozpustilo v odparene vode - 300 kg. Jen pro uplnost: za predpokladu pouze H2O, CuSO4 a CuSO4.5H2O - tj. vodneho roztoku - v systemu muzes rict, ze 13,2 g CuSO4.5H2O ... (100 - 13,2) g H2O a mas tak hend rozpustnost na nejakou hmotnost vody, na 100 g pokud chces si to snadno trojclenkou dopoctes)

Takhle bych to asi pocital ja za predpokladu, ze plati ty drobne upravy zadani. Jinak jsem to pochopil ja cele spatne nebo cely ten priklad nedava smysl a je to bud spatne opsane nebo ten co to zadaval nemel dobry den.

EDIT: Jen pro jistotu jeste poznamka, neplati korelace rozpustnosti mezi CuSO4 a CuSO4.5H2O napriklad pres molarni hmotnost, takze v zadani nemas jak bys propojila rozpustnost CuSO4 s CuSO4.5H2O krystaly.

#7 01. 12. 2014 21:07 — Editoval jelena (01. 12. 2014 22:44)

jelena
Jelena

↑ mililiji:

děkuji, asi by to bylo jednodušší probrat s autorkou zadání - to je nějaká sbírka? Máte něco online k podívání se?

↑ O.o:

:-) kolego, děkuji velice. upřimně - po tomto zážitku s krystalohydráty mám syndrom stonožky.

Já to vidím zas tak - a to zcela špatně vidím (je to beznadějné):

Jak se to jeví? Děkuji za kritiku :-)

Edit - opravila jsem, co je w.

Edit 2 - skryla jsem do hide nesmysly

#8 01. 12. 2014 21:53

O.o
Veterán
Reputace:   16 

↑ jelena:

Ahoj :),

puvodne jsem to resil stejnym principem, ale nakonec jsem nekde nasel, ze krystalizace CuSO4 a pentahydratu bezi nejak jinak a ze by mi to asi nevyslo spravne, kdyz bych pouzil rozpustnost ciste latky a pak z toho pocital ten pentahydrat. Fakt, je ze jsem to nedopocital do konce a preupravil to na variantu, kterou jsem napsal vyse, takze kdyz rikas, ze to tak mas, tak ja se presvedcit necham snadno :-).

Kdyz uz jsem u toho, hmotnostni zlomek mas jako H2O/CuSO4 v pentahydratu proc? Ja kdyz bych to pocital, tak dostanu CuSO4/CuSO4.5H2O (relativni molekulove hmotnosti) a dostanu nejakych 0,6 zatimco u tebe dostanu nejakych 0,1. Jsem si jisty, ze ten muj vypocet je ok, tak se jen ptam, jestli jsem neco pochopil spatne u tebe?

#9 01. 12. 2014 22:42

jelena
Jelena

↑ O.o:

to je beznadějné :-) Vždyť jsem ani nepočítala podle zadání (otázkou je množství CuSO4, co se vykrystalizovalo, potom mne nezajímá, kolik vody naváže do pentahydrátu). A i kdybych počítala, tak nějak nesmyslně. POřád mám za to, že CuSO4, který se vyloučí z nasyceného roztoku s ohledem na rozpustnost, se naváže (reaguje s 5 mol vody), proto mám ten poměr Mr(H2O)/Mr(CuSO4).

Hmotnostní zlomek jsem již opravovala - to je psáno červeně.

Já v tom svém příspěvku napíší, že je to beznadějné :-)

Zápatí