Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, chtela bych se zeptat na reseni tohoto zadani: 
Ma to byt dosazovaci metodou. K necemu jsem se dopracovala, ale myslim, ze je to spatne:): x lezi (0;4) a y lezi (0;20-x^2)
Taky jsem se dopracovala k nejakemu trojuhelniku o bodech A[0,0]; B[4,0] a C[0,√20]
Pak jsem delala parcialni derivaci, ktera vysla podle x=4 a podle y=1. Netusim jestli jsou moje myslenky odted spravne (spis asi ne:D), ale dala jsem to jako bod D[4,1].
Pravdepodobne mam chybu nekde hned v zacatku, ale netusim jak na ten priklad jit.
Dekuji za kazdou pomoc :)
↑ Dannie:Parcialne derivacie mas v poriadku. Vies podla nich povedat nieco o extremoch VNUTRI danej oblasti? A nakresli si obrazok, uvidis, ze ta oblast nie je trojuholnik (a ak, tak trochu "deformovany".) Mas?
↑ vlado_bb: No, rekla bych, ze nejde pak rozhodnout o extremu, protoze druhe parc. derivace budou nulove. A s obrazkem si nevim rady popravde:D
↑ Dannie:Druhe derivacie by si potrebovala ak by existovali stacionarne body. Ale nakolko prve derivacie su v kazdom bode nenulove, extremy vnutri oblasti neexistuju. Mimochodom, graf tej funkcie je rovina. No a ten obrazok ... vsimni si, ze tam mas druhu mocninu, nakresli si to. Mala by si dostat "obdlznik" ktoreho tri strany su usecky a stvrta je castou paraboly.
↑ vlado_bb: Sama nevim uz co delam:D Asi toho je na mne uz moc:D kazdopadne dekuju za pomoc:D mam to dobre:)
Stránky: 1