Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry sobotni den, chtel bych poprosit jestli by mne nekdo nemohl pomoct s priklady z optickych pristroju. Nebyl sem ted bohuzel mesic ve skole a profosor ze si to musim dopocitat aspon doma, ale ja vubec nevim co s tim tak ocenim kazdy postrceni... Diky moc predem
Samotne priklady:
1.
Člověk s normálním zrakem může akomodovat oko v intervalu od 25 cm do nekonečna. V jakém rozsahu vzdáleností by mohl zřetelně vidět předměty, kdyby nosily brýle s optickou mohutností a) +4 D, b) -3 D?
2.
Pro zkoumání objektu je třeba použít mikroskop, jehož objektiv se k objektu nemůže přiblížit na méně než na vzdálenost 4,5 cm. Jakou ohnisková vzdálenost má mít objektiv, má-li být celkové zvětšení mikroskopu 195 a zvětšení okuláru je 42?
3.
Střední zdánlivý průměr Slunce je 32´. Jaký průměr bude mít reálný obraz Slunce, který promítneme astronomickým dalekohledem na stínítko ve vzdálenosti 120 cm od okuláru? Ohnisková vzdálenost objektivu je 80 cm a ohnisková vzdálenost okuláru je 5 cm.
4.
Dalekohled s objektivem o ohniskové vzdálenosti 27 cm je nastaven na nekonečno. O jakou vzdálenost je třeba posunout okulár dalekohledu při jeho přeostření na vzdálenost 6 m?
Asi je to vice mene jednoduchy... Ale nic z toho mi skoro nic nerika. Mno i tak jdu dumat diky za odpovedi
No tak jsem dumal a aspon neco trosku sem snad vymyslel ale stejne to vubec nechapu...
taze:
1.V prvnim priklade jsem nekde vycetl a zkombinoval jak na nejkratsi vzdalenost:
d1=0,25 D1=+4D D2=-3D d=nejkratsi vzdalenost
1/d - 1/d1 = D -> 1/d = D + 1/d1 -> d= a)0,125m za b) 1m
Tu nejdelsi vzdalenost sem z toho co sem precetl neak nevstrebal....
2. Tady sem se nekde docetl ze celkove Z = Z(okular)*Z(objektiv) -> Z(objektiv) = 4,643
Pak sem zjistil ohniskovou vzdalenost okularu f=L*Z(okular) (L=0.25) -> f=10,5
Pak se ma asi dosadit do
ale neak moc mi toho chybi...
3. nasel sem si tohle http://vega.fjfi.cvut.cz/docs/pvok/node72.html je to dost podobny ale neak nevim co s tim i kdyz to ctu asi po desaty....
4.Nevim vubec..
Prosim poradte nekdo uz sem z toho dost v depce ze vubec nevim co s tim.... Prosiim :)
↑ sazec: ....U té trojky , nevim :-(
Počítala jsem to podle návodu, nakonec jsem to otočila a počítala .. x.. vyšlo mi d=6 cm, x=1,14m a obraz Slunce na stínítku mi vyšel 14 cm . Mně mate to zadání toho
, těch 32 minut.
Diky moc ste moje zachrana uz po nekolikate ;) Jinak dneska sem se nedostal k pocitaci takze jsem to tu zkoumal z telefonu. A vypada to krasne jinak chtel sem se zeptat jestli mam dobre ty nejkratsi vzdalenosti u ty jednicky, a jak vyresim tu maximalni vzdalenost. Pak jak ste psala ze vas mate to 32' tak neda se to vyjadrit dejme tomu jako normalni velikost dejme tomu jedna a na konci to opet prevest za pomeru 1=32' ? Jen takovej napad amatera ;)
↑ sazec: :-)
Tak nejprve zatreaguji na těch 32minut... to , co píšeš mně také napadlo .. pro
je právě to
... Mně to ale připadá jako malý obraz Slunce. I když možná proč ne ?
Škoda, že nejsou uvedeny výsledky ... 
Ale aspoň jsme naznačili postup k řešení :-)
.... jak jsem slíbila , přemýšlím o té úloze č. 1 :
1. Vezmu v úvahu, že mám zdravé oko , pak s ním sleduji okolí od 0,25m do nekonečna- vždyť se s dobrýma očima mohu dívat i na hvězdy, proto to nekonečno.
2. Jestliže mám nějakou vadu, atˇuž jsem krátkozraká či dalekozraká a tuto vadu odstraním brýlemi , mohu se také dívat na hvězdy a vidím je také ostře. Tak si tedy myslím, že ta maximální vzdálenost je také nekonečno.
Co myslíš, je moje úvaha správná ?
Omlouvam se ze pisi az ted ale neak sem se k tomu driv nedostal...
Mno kdyz se na to kouknu ciste z lidskyho hlediska a z hlediska lidi kteri maji bryle, tak to dava urcite smysl :) Ale taky jsem nad tim dumal a nasel sem http://vega.fjfi.cvut.cz/docs/pvok/node78.html a tam to neak zbesile pocitaji. Jednou jim taky vyjde nekonecno ale podruhe ne :) tak ja uz nevim vsechno je neaky podivny :-P
Jinak diky za vsechno neco sem se z toho i naucil bych rek :)
Mno chapu rozdil dalekozarake a kratrozrake oko. A z vaseho posledniho prispevku mi prijde ze jste potvrdila ze maximalni vzdalenost je v nekonecnu. A chci se zeptat tech 32´ u ty trojky je to u car k
nebo ty od ni. Vim ze sem strasnej neznalec ale snazim se to aspon trosku pochytat :)
Tak mně ještě napadlo, ...pokud beru v úvahu, že paprsek v okuláru prochází ohniskem okuláru F2( s čárkou), pak mohu vypočítat ... vzdálenost mezi F2 okuláru a obrazem Y1.. a pomocí goniom. funkce mohu vypočítat velikost Y1 a pomocí úhlového zvětšení dopočítat Y2...
Ale já to raději nakreslím a pošlu :-)
Mno goniometrie konecne neco co chapu a de mi, jinak musim rict ze ste opravdu koumák ;-) Tohle reseni se mi moc libi... takovy simpaticky a jednoduchy, jen si uvedomit kde je jakej uhel a kde se lame :)
Dekuji moc za vsechno za tvuj drahoceny cas a za ochotu, pomoct fyzikalne slabsim v nouzi. Poslal bych ti za to i cokoladu :-P