Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřeboval bych pomoci s jednou limitou... původní byla limita funkce na jinou funkci, kde jsem se přepisem na limitu exponenciály dostal na tuhle, odkud si už nejsem jistý jak dále:![kopírovat do textarea $\lim_{x\to0}\ [(sin x/x)-1]/[\sqrt{x^2+1}-(\cos x)^2]$](/mathtex/62/62e9f21d723af937d40370975e51e496.gif)
všem moc děkuju za radu
↑ talent2211:
Limitu je vhodné upravit na tvar
Pak se nabízí několik možností:
1. Nejkratší a nejefektivnější postup - Taylorův rozvoj funkcí
,
a
v bodě
.
2. Hrubá síla - použít 3x l'Hospitalovo pravidlo.
3. Nejdelší a nejelegantnější varianta - limitu vhodně upravovat, rozšiřovat atd. Postup je však nepoměrně delší než v předchozích variantách.
díky moc, postupnými úpravami jsem se dostal k tomuto
existuje nějaká rozumná možnost rozšíření nebo úpravy, abych v tomhle posledním kroku nemusel používat L'Hospitala?
↑ talent2211:
Ano, poslední limita se dá řešit elegantním, avšak velice netradičním způsobem bez použití derivací. Právě proto jsem zadal tento problém zde.
a mohl bych poprosit aspoň o nějaké nakopnutí? bude se jednat o nějakou identitu gon. fcí, bude se tam vyskytovat nějaká chytrá jednička? potřeboval bych aspoň nějak popostrčit, díky
eventuálně mě napadá přepis x=sin(arcsin x) a vzorec na sin x - sin y, bude tam figurovat?
↑ talent2211:
Závěrečná limita je už rozřešena, zatím jsou k dispozici dva podobné postupy, viz zde