Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den, mužete se prosím podívat jestli je mé snažení správné? prosím o opravení případné chyby. Předem děkuji.
Ps:mate mě, že mi z té tečné roviny vypadlo to y.
Zdravím,
v zápisu parciálních derivací nevidím označení derivace vnitřní funkce, ale výpočet je dobře, zřejmě jen nedopsáno. Potom, když dosazuješ do vzorce tečné roviny, tak nevynechávej jmenovatele parciálních derivací (i když je to 1 pro zadaný bod, jelikož do čitatele jsi ještě nic nedosazovala, tak ať je komplet před dosazením).
Zbytek mám stejně. Případně můžeš překontrolovat i ve WA (vložením svého zadání). Mělo by to vykreslit i funkci s rovinou (tedy i názorně, proč "vypadlo" y - viz Tvůj normálový vektor, jakou rovinu tak zadáme).
Všechno v pořádku? Děkuji.

↑ jelena:
Ano, děkuji moc za kontrolu, Mohla by jste mi ještě napsat jak správně má být tedy výpočet vnitřní funkce zapsán? co mi tam chybí?
děkuji
↑ deniisek19:
také děkuji,
zapsala jsi parciální derivaci po x (např.)
, nebo můžeš vidět i zjednodušený zápis:
Ty jsi správně spočítala, ale v zápisu na 1. řádku máš
potom pokračuješ dobře, ale ve Tvém zápisu bys dostala
(jasně, že "nepořádek" v zápisu, ne, že nederivuješ správně složenou funkci - to máš v dalším kroku v pořádku)
Potom ve vzorci tečné roviny jsi místo celé
(a
) zapsala jen čitatel z výsledku parciálního derivování (jen
), má být
(obdobně další). Opět - jen pořádně zápis. Je tak jasné? Děkuji.

jasně, už rozumím, opravím si to ať je vše v pořádku. Děkuji
↑ deniisek19:
potom v pořádku, označím za vyřešené.
Stránky: 1