Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 12. 2014 18:15

TerezaG
Škola: ČVUT
Reputace:   

Princip neurčitosti

Dobrý den,
mám problém s výpočtem příkladu s následujícím zadáním:

Poloha středu kuličky o hmotnosti 1g a poloha elektronu jsou známy s předností 0,01cm. Určete nejmenší nepřesnost rychlosti, s níž můžeme určit rychlost kuličky a rychlost elektronu.

Počítala jsem pomocí vztahu: $\Delta x\cdot \Delta m\cdot \Delta v\le \frac{h}{2\pi }$ z toho mi vyšlo, že $\Delta v=1\cdot 10^{-28}m/s$, což mám správně, ale potom mám ještě ve výsledcích hodnotu, pro nějakou rychlost... $0,6 m/s$ a to nevím, kde mám vzít :(
Já jsem tedy spočítala neurčitost rychlosti, ale potřebuji nyní ještě tu rychlost.
Tak jsem si řekla, že si jednoduše za $\Delta m$ dosadím místo hmotnosti kuličky, hmotnost elektronu... ale to mi nevychází, jinak nevím, jak mám tedy počítat, nedává mi nic jiného smysl :(

Moc děkuji :))

• (téma jako vyřešené označil(a) TerezaG)

#2 07. 12. 2014 13:09

Argcotgh x
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

Re: Princip neurčitosti

Není on ten vzorec Δx . Δm . Δv = Δx . Δp ≥ h / 2π ? (Obrácené znaménko nerovnosti) Tj. součin souřadnice a hybnosti je větší než redukovaná Planckova konstanta?

#3 07. 12. 2014 13:33

TerezaG
Reputace:   

↑ Argcotgh x:
Ano ano, je, to jsem se překlikla, no, ale stejně to výsledek nemění :(

#4 07. 12. 2014 14:33

Brzls
Veterán
Škola: MFF UK (15-..., Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   66 

↑ TerezaG:
Stejně tak je špatně zápis

Δx . Δm . Δv = Δx . Δp ≥ h / 2π delta u toho m být nemá. Vzhledem k tomu, že si tady dostala hmotnost zadanou "přesně", tak Δm=0 a taková nerovnice rozhodně asi platit nebude (0≥ h / 2π).

Má to být normálně mΔv.Δx≥ h / 2π.
To na výsledku ale taky nic nemění.

Můj názor je, že je buďto úplně sprzněné zadání (že je to myšleno nějak jinak, než to normální člověk pochopí) a nebo, což je pravděpodobnější, je prostě ve výsledcích chyba.

#5 07. 12. 2014 17:40

TerezaG
Reputace:   

↑ Brzls:
Děkuji.

Zápatí