Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj,
mám triviální problém. Mám dokázat, že
je dělitelné 4-mi, kromě n = mocnina dvou.
Tzn. že musím dokázat, že v čitateli bude v prvočíselném rozkladu o 2 dvojky více než ve jmenovateli. A proč v mocninách 2 je v čitateli jen o 1 dvojku více.
Určitě to jde nějak triviálně dokázat. Třeba jenom z rozepsání:
Díky
ahoj ↑ alfacentauri:,
Jednu dvojku navíc už tam máš (tu první). A co toto: (2n-2)=2*(n-1)? - druhá závorka v čitateli :-)

Díky za příspěvek. Ta první dvojka moc použít nejde protože se vykrátí s posledním členem jmenovatele. To vytknutí mě ve skutečnosti už to napadlo, ale nějak jsem to nebral za důležité. Teď ale přemýšlím, že by šli ty členy rozdělit do skupinek a něco s tím možná udělat... Něco ukusím

Už dřív mě napadla podobná věc, ale nedokázal jsem jí dovést do konce. Díky. Podívám se na to.
ahoj ↑ alfacentauri:,
Pravda, tu poslední dvojku jsem nějak zasklil, omlouvám se. Ale měl by fungovat postup kolegy ↑ Brano:.
Poznamka:
Staci pouzit znamy stredoskolsky vzorec
.
Ahoj ↑ Brano:,
Mas pravdu, vzorec co som napisal vyssie da lahko delitelnost 2 my, ale nie 4 my.
Zda sa ze problem nie je taky jednoduchy ako sa zda na prvy pohlad.
Toto som nasiel na webe
http://www.primepuzzles.net/problems/prob_043.htm
A na Google pozriet
divisor of central binomial coefficients
divisor of Catalan numbers
Moze dat nieco zaujimave.