Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Úloha vede na soustavu 2 rovnic o 2 neznámých.
počet dní označím
a počet stránek označím 
A píšu:
řeším dosazovací metodou.
a vyjde:
Díky :-) Jeste bych se chtela zeptat na tohle : Vypocitejte prumernou rychlost cyklisty v m/s, jestlize urazil 155km za 4h a 55 minut... me to vyslo jenom o nejakou desetinu jinak... a tak bych se chtela zeptat, jak prevedu, kdyz mam 55/60 na desetinne cislo ?? diky, :-) (ja jsem to totiz prevedla jako 4,95)
↑ Verys:
Proč si to komplikovat? Dráhu převeď na metry, čas na sekundy a pak poděl - dostaneš rychlost v m/s :-)
Jinak můžeš to nechat ve zlomku a napsat, že
, pak podělit dráhu tímto zlomkem a nakonec vydělit 3,6 a máš to v m/s :-)
Ok, dík :-) a jeste mam jeden :-D Takovej, jako ze mi vysel, ale o jednu nulu vic, a nevim kde je chyba :) : Vodní nádrž tvaru kvádru má rozměry dna 2m a 5m. Jak vysoko bude sahat voda v nádrži, jestliže přiteče 10l za sekundu a pritok bude otevren 40 minut ?? ... vypocitala jsem si ze to je 600l za minutu... a pak jsem to nasobila 40 = 24 000, potom jsem vypocitala tu vysku ... V= abc, 24 000 = 10x, x = 2 400m ... :-D tak diky za radu... :-)
No, je to spíše takto:
čas po kterou voda tekla je
(převedl jsem, abych měl stejné jednotky jako v průtoku)
rychlost průtoku je tedy 
Pak podle vzorečku pro dráhu proteče celkem
vody.
No a jestliže podstava nádrže má obsah
, pak objem vody podělím obsahem podstavy a dostanu výšku, čili 
Chyba u tebe je ta, že počítáš litry s metrama, což nejde. Ty litry musíš přes decimetry převést taky na metry, jako jsem to udělal já.