Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 12. 2014 21:01

karlB
Škola: VSE
Pozice: student
Reputace:   

Jaký by jste použili algoritmus?

Zdravím,

zajímalo by mě, jaký by jste použili algoritmus pro následující problém.

Máme N lidí, kteří chtějí prezentovat svůj příspěvek na konferenci, která trvá X dní. Každý příspěvek má přidělenou  sekci, do které spadá. Každý ´častník konfecene, který chce svůj příspšvek prezentovat,  definuje 4 podmínky (ve který den se mu příspěvek určitě hodí prezentovat, ve který se mu spíše hodí příspěvek prezentovat, ve kterém spíše ne a ve kterém se mu určitě nehodí prezentovat)..Předpoklad je, že konference trvá alespoň 4 dny.

Je tedy definováno N*4 podmínek. Výsledkem by mělo být ideální rozmístění příspěvků do dnů podle sekcí tak, aby byly splněny co nejlépe zadané podmínky.

Díky za náměty:-)

#2 16. 12. 2014 17:38

Wrunx
Reputace:   

Re: Jaký by jste použili algoritmus?

Napadlo mě, nejprve rozhodit účastníky podle jimi nejžádanějších termínů - tím se dostane optimální hodnocení celé hry (bez ohledu na převisy). A pak je postupně "rozhazovat" z míst, kde je převis, do jiných míst, přičemž se tedy zohledňují jejich preference, takže skóre aktuální hry bude samosebou klesat až se zastaví v nějakém nejlépe dosažitelném stavu. Ale přijde mi to rychlejší než budovat skóre opačným směrem. Nějaká obyčejná ohodnocovací funkce která by projela seznam lidí a spočítala skóre podle toho jak moc jim daný termín vyhovuje, by neměla být problém, spíš bude trochu otázkou určit vhodně rozdíly vah mezi jednotlivými možnostmi. Zajímavé by asi bylo i uvést, jak ohodnotit případ že by se dotyčný člověk umístil úplně mimo jeho čtyři termíny - nebylo by to asi moc dobře, ale současně by to nebylo ani špatně (žádný z "nechtěných" termínů by přece neobsadil)...

Zápatí