Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
zajímalo by mě, jaký by jste použili algoritmus pro následující problém.
Máme N lidí, kteří chtějí prezentovat svůj příspěvek na konferenci, která trvá X dní. Každý příspěvek má přidělenou sekci, do které spadá. Každý ´častník konfecene, který chce svůj příspšvek prezentovat, definuje 4 podmínky (ve který den se mu příspěvek určitě hodí prezentovat, ve který se mu spíše hodí příspěvek prezentovat, ve kterém spíše ne a ve kterém se mu určitě nehodí prezentovat)..Předpoklad je, že konference trvá alespoň 4 dny.
Je tedy definováno N*4 podmínek. Výsledkem by mělo být ideální rozmístění příspěvků do dnů podle sekcí tak, aby byly splněny co nejlépe zadané podmínky.
Díky za náměty:-)
Napadlo mě, nejprve rozhodit účastníky podle jimi nejžádanějších termínů - tím se dostane optimální hodnocení celé hry (bez ohledu na převisy). A pak je postupně "rozhazovat" z míst, kde je převis, do jiných míst, přičemž se tedy zohledňují jejich preference, takže skóre aktuální hry bude samosebou klesat až se zastaví v nějakém nejlépe dosažitelném stavu. Ale přijde mi to rychlejší než budovat skóre opačným směrem. Nějaká obyčejná ohodnocovací funkce která by projela seznam lidí a spočítala skóre podle toho jak moc jim daný termín vyhovuje, by neměla být problém, spíš bude trochu otázkou určit vhodně rozdíly vah mezi jednotlivými možnostmi. Zajímavé by asi bylo i uvést, jak ohodnotit případ že by se dotyčný člověk umístil úplně mimo jeho čtyři termíny - nebylo by to asi moc dobře, ale současně by to nebylo ani špatně (žádný z "nechtěných" termínů by přece neobsadil)...