Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 12. 2014 10:46

Jelec
Zelenáč
Příspěvky: 19
Škola: GJB Ivančice
Pozice: Student
Reputace:   
 

Jak se efektivně učit matematiku

Ahoj
Momentálně chodím do třeťáku na gymplu, baví mě matematika a tak bych se rád samostudiem posunul sám trochu dál. Jenže mám problém, že já se (nejen) matematiku neumím učit, ve škole jsem to nikdy nepotřeboval. V druháku jsem se samostudiem naučil derivace a integrály na takové té středoškolské úrovni (učil jsem se z knihy Diferenciální a integrální počet od nakladatelství Prometheus... typická SŠ učebnice), ale to bylo taky dáno tím, že jsem to tehdy potřeboval.
Pořídil jsem si tedy podle mnoha názorů velice dobrou knihu Matematika pro porozumění i praxi I, která se (někomu se to líbí, někomu ne) nedrží zažitých zvyklostí na psaní matematických učebnic věta-důkaz. Problém je v tom, že já buď čtu takové knihy jako beletrii nebo si je celé opisuju. No prvním ani druhým způsobem se nic nenaučím a ten druhý je ještě k tomu nudný. Dělal jsem to podobně, když jsem se na základce učil HTML, PHP, CSS, ale tam jsem si pak hrál s webem, který jsem si pokoušel vytvořit a to mně pomohlo asi nejvíc.
Nevím, třeba je pro samostudium třeba vyšší inteligence než mám (IQ test jsem nikdy nedělal), každopádně rád přemýšlím o matematice ve vaně, při cestě autobusem nebo třeba i když se ve škole nudím a řekl bych, že tohle mi strašně pomáhá pochopit spoustu věcí, pak si myšlenky převedu i na papír a posouvá mě to a hlavně mě to baví, na mnho věcí přijdu nebo je pochopím. Nejlepší by bylo, kdybych takhle přemýšlel při samostudiu, ale to mi nejde. Minimálně na VŠ se to bude hodit.
Budu rád za každou radu :)

P.S.: Hledal jsem něco podobného na fóru a nenašel jsem, takže pokud jsem hledal špatně, odkažte mě někam, kde už se tento problém řešil. Díky

Offline

 

#2 14. 12. 2014 14:03 Příspěvek uživatele misaH byl skryt uživatelem misaH.

#3 16. 12. 2014 08:37

vlado_bb
Moderátor
Příspěvky: 6214
Škola:
Reputace:   142 
 

Re: Jak se efektivně učit matematiku

↑ Jelec:Ahoj, z toho, co si napisal, mam pocit, ze to prve zblizenie sa s matematikou u teba uz prebehlo a je cas na serioznejsie studium. Co znamena zaobstarat si nejaku dobru knihu a zacat ju studovat. Neviem, k akej oblasti mas najblizsie, ale urcite by to mala byt klasicka kniha obsahujuca tvrdenia a podrobne dokazy. Ak uz nieco vies o derivaciach a integraloch, mozno by stalo za to zacat s knihou Vojtech Jarnik: Diferencialni pocet I. Nie je uz najnovsia, ale je napisana velmi podrobne a ubezpecujem ta, ze nic z toho, co je v nej, za tie roky neprestala byt pravda. Neviem ako tebe, ale mne sa matematika neda ucit inak ako tak, ze si vsetko zaroven s autorom pisem do poznamkoveho zosita. A ak autor pise "lahko sa ukaze, ze..." tak sa o tom aj vlastnorucne presvedcim, ci naozaj. Ak autor pise, ze dokaz prenechava na citatela, skutocne ho aj urobim.

V ziadnom pripade nestuduj matematiku z internetu, tak sa nenaucis nic.

Offline

 

#4 16. 12. 2014 09:48

vanok
Příspěvky: 14455
Reputace:   741 
 

Re: Jak se efektivně učit matematiku

Ahoj ↑ vlado_bb:,
Len mala poznamka, kniha ktoru radis kolegovy je iste jedna z dobrych knih. Ak si ju dokazal sam bez inych studovat tak ju iste dobre poznas. Kolegu by iste zaujimalo aby mu niekto ( ako napr ty) mohol v tom pomoct ...
Aj vediet citat matematicku knihu je treba sa naucit!


Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

Offline

 

#5 16. 12. 2014 14:09

vlado_bb
Moderátor
Příspěvky: 6214
Škola:
Reputace:   142 
 

Re: Jak se efektivně učit matematiku

↑ vanok:Rad pomozem ;)

Offline

 

#6 16. 12. 2014 18:20 — Editoval Jelec (16. 12. 2014 18:20)

Jelec
Zelenáč
Příspěvky: 19
Škola: GJB Ivančice
Pozice: Student
Reputace:   
 

Re: Jak se efektivně učit matematiku

Jak správně řekl vanok, tak problém mám s tím, že neumím číst matematické knihy, učit se... Problém je, že já si sice píšu to, co autoř říká, ale pak mám sklon o tom nepřemýšlet a jen tupě opisovat (zvyk ze školy?). No a to je pak k ničemu a docela otrava. A přepisování knihy není moc praktické, samozřejmě, že to zkracuji a vybírám si podstatnější pasáže.
Každopádně děkuji vlado_bb za tip na knihu. A naštěstí už vím, že matematika v žádném případě nezastarává a tak na stáří knih zas tak nezáleží :)

Já bych se hlavně rád zeptal zkušenějších diskutujících a matematiků, jak se oni učí efektivně matematiku samostudiem z knih. To je můj problém

Offline

 

#7 16. 12. 2014 19:51

Hanis
Veterán
Místo: Brno
Příspěvky: 2650
Škola: PřF MUNI - Statistika a analýza dat
Pozice: Děvče pro všechno
Reputace:   148 
 

Re: Jak se efektivně učit matematiku

Ahoj,

sepíšu můj postup tak nějak krokově, když pracuju s učebnicemi, které jsou psány stylem definice-věta-důkaz.

Nejprve seženu kvalitní materiál - pomůžou doporučené materiály vyučujících, knihovna, google (scholar...). Udělám si klid, uvařím si kávu/čaj, nachystám dostatek čistých papírů a psacích potřeb.
A čtu. Narazím na definici, a snažím se představi si, o jakou strukturu se jedná, jaké má vlastnosti, jaké příklady znám, k tomu si kreslím, črtám, maluju obrázky...

Věty - nejdůležitější je vědět, co ta věta vůbec říká, s jakými pojmy pracuju, co předpokládá, co vyvozuje, proč jsou předpoklady nezbytné, říkám si: kdyby nebyl splněn tento předpoklad, tak věta neplatí, protože...

Důkazy - nejdůležitější je pochopit jeho princip, jaká je jeho myšlenka. Pak ty snadné dokážeš na požádání ukázat sám a ty obsáhlé si memorovat nemá moc smysl, stačí vědět, jak je důkaz veden a kde ho v případě potřeby najít.

A cvičení - sám si spočítat, pokud je nějaký důkaz přenechán čtenáři jako cvičení, udělat si ho. Pokud se zasekneš, tak tady ti rádi pomůžeme.

Offline

 

#8 16. 12. 2014 20:03 — Editoval OiBobik (16. 12. 2014 20:03)

OiBobik
Moderátor
Místo: Brno/Praha
Příspěvky: 1013
Škola: MFF UK Mat. struktury
Pozice: student
Reputace:   82 
 

Re: Jak se efektivně učit matematiku

Ahoj,

to všechno samozřejmě dost záleží na tom, jaká matematika tě baví a zajímá (což ovšem taky nemusí nutně být něco, v čem už máš jasno).

Tak sem připojím dva alternativní tipy.

1) Matoušek, Nešetřil: Kapitoly z diskrétní matematiky. Oproti takovému Jarníkovi to má výhodu v tom, že je text koncipován pro studenty prvního ročníku - tedy, ač je psaný stylem "definice-věta-důkaz", jde spíš o "definice-komentář-věta-komentář-důkaz...", což je asi přece jen čtivější. Další nespornou výhodou jsou kupy cvičení, která může člověk průběžně samostatně zkoušet/dělat (některé mají dokonce i návody). Nemluvě o tom, že se tu docela podrobně probírají ony fundamenty, jako co se rozumí funkcí/zobrazení, relací, ekvivalencí... což je taková abeceda prakticky pro jakýkoli jiný matematický text. Nemluvě o vysoké názornosti předkládané látky.

2) Docela zajímavá mi přišla tato kniha ze série Galileo. Téma je samozřejmě nepřekonatelné ( : )) ) a myslím, že i zpracování je velmi dobré - elementární (tj. nevyžadující pokročilý aparát) a zároveň poutavé. Můžu jedině doporučit.

No a jinak obecně k tomu, jak číst: Znám lidi, kteří skutečně dokážou číst a argumenty efektivně přežvýkávat v hlavě, ale neznám jich moc (většina si buď zároveň něco píše, nebo si myslí, že vnímá, a že nevnímali, poznají až na zkoušce. : )) ). Já si třeba (většinou) psát něco potřebuji už jenom, abych skutečně používané argumenty proséval v hlavě. Jinak docela univerzální metoda, jak poznat, jestli člověk tomu, co četl, rozumí, je udělat tunu cvičení (učebnice bez cvičení by se měly zakázat).

Jo a ještě poznámka: Pokud máš problém udržet pozornost na textu (ať už tím, že ji čteš jako beletrii, nebo tím, že při opisování nevnímáš, co píšeš), zvážil bych, jestli to není náhodou způsobeno právě stylem textu - on ten styl definice-věta-důkaz vypadá zpočátku nelidsky strojově, když na něj člověk není zvyklý, nicméně nemyslím si, že by se vyvinul jen tak náhodou. Jasnost a přehlednost zkrátka matematice často pomůže nejvíc (a to se týká i netriviálních výsledků uvnitř matematiky jako takové). Já si třeba moc neumím představit, že bych se snažil nějak vážněji se naučit nějakou matematiku z "přirozeně" psaného textu.


"The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club." [xkcd]

Offline

 

#9 16. 12. 2014 20:08

misaH
Příspěvky: 13439
 

Re: Jak se efektivně učit matematiku

↑ OiBobik:


Poučenie z krízového vývoja?

:-)

Offline

 

#10 16. 12. 2014 20:12

OiBobik
Moderátor
Místo: Brno/Praha
Příspěvky: 1013
Škola: MFF UK Mat. struktury
Pozice: student
Reputace:   82 
 

Re: Jak se efektivně učit matematiku

↑ misaH:

? Nechápu...


"The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club." [xkcd]

Offline

 

#11 17. 12. 2014 06:34

Jelec
Zelenáč
Příspěvky: 19
Škola: GJB Ivančice
Pozice: Student
Reputace:   
 

Re: Jak se efektivně učit matematiku

Děkuji vám všem za rady a tipy na knihy.
Padlo tu, která oblast mě nejvíc zajímá... Nejradši mám matematickou analýzu :)

Offline

 

#12 17. 12. 2014 22:17

Xellos
Příspěvky: 524
Škola: MFF CUNI, Bc. (13-16)
Reputace:   36 
 

Re: Jak se efektivně učit matematiku

vlado_bb napsal(a):

V ziadnom pripade nestuduj matematiku z internetu, tak sa nenaucis nic.

Moja skusenost je uplne ina. Hlavne ked sa na internete da najst kopa knih...

Offline

 

#13 17. 12. 2014 22:39

vlado_bb
Moderátor
Příspěvky: 6214
Škola:
Reputace:   142 
 

Re: Jak se efektivně učit matematiku

↑ Xellos:Ale samozrejme ze z knih ano, aj z clankov napriklad na ScienceDirect, to je aj pre mna nenahraditelny zdroj. Mal som na mysli skor stranky ako je tato, myslim ze ani jej najvacsi privrzenci nebudu tvrdit, ze ju mozno pouzit ako primarny studijny material.

Offline

 

#14 18. 12. 2014 08:38 — Editoval jarrro (18. 12. 2014 08:40)

jarrro
Příspěvky: 5465
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web
 

Re: Jak se efektivně učit matematiku

nedefinovali ste čo znamená učiť sa z internetu na prvé počutie je pre mňa učenie sa z internetu aj vyhľadanie naskenovanej alebo aj zdigitalizovanej verzie nejakej klasickej knihy a následné čítanie tej knihy bez stiahnutia (presnejšie snáď bez uloženia na disk) (pdf napríklad pomocou pluginu v browseri miesto normálneho pdf readeru)
ale ak to znamená čítanie stránok kde sa niekto snaží niečo vysvetliť ako napríklad stránka matematika.cz alebo aj iné, tak by asi nemali byť jediným zdrojom informácií ale len ako dovysvetlenie po prečítaní klasickejšej literatúry alebo článkov


MATH IS THE BEST!!!

Offline

 

#15 18. 12. 2014 08:43

vlado_bb
Moderátor
Příspěvky: 6214
Škola:
Reputace:   142 
 

Re: Jak se efektivně učit matematiku

↑ jarrro:Presne to druhe som myslel. Pokial ide o citanie clanku alebo knihy, medium je nepodstatne, je skutocne jedno, ci su tie pismena na papieri alebo na obrazovke. Alebo inak - toto forum by nemalo byt jedinym miestom, kde sa clovek dozvie, co je to geometricka postupnost.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson