Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Limitně tenké, nekonečně rozlehlé vodiče jsou umístěny rovnoběžně vedle sebe. Příčný průřez celé situace je na ilustračním obrázku. Každým vodičem protéká proud I0 stejným směrem (směrem od pozorovatele, viz obr.). V bodě (xh,yh) byla změřena velikost složky Hy vektoru H, jejíž orientace je zakreslena na obrázku. Intenzita pole H je superpozicí intenzit vybuzených několika vodiči. První vodič je umístěn v bodě (x1,y1). Zadejte souřadnice dalších vodičů (x2,y2) ... (xn,yn), které vybudily naměřenou velikost složky Hy. Vodiče nesmí ležet mimo prostor ohraničený body (0,0), (0,10), (10,10), (10,0). V případě, že některý z vodičů nechcete uvažovat pro výpočet, zadejte jeho souřadnice jako (N,N).
Obrázek k příkladu
Intenzitu jednoho vodiče mám 
Vzdálenost mezi zadaným vodičem a intenzitou v zadaném bodě je 
Pak intenzita v daném bodě vyjde 
Úhel mezi Hy a H1 je 
Pak výpočet y složky intenzity je 
Takže musím ještě vytvořit intenzitu -0,2262 mA/m. Udělal jsem to tak, že jsem si zvolil y souřadnici 0 a udělal vodič z jedný strany se souřadnicema [10;0] a spočítal tam intenzitu 530,516. Pak jsem z druhý strany vytvořil vodič s intenzitou 0,2262 mA/m silnější, což mi vyšlo nějakých [8,8009;0]...
Ale systém mi to nevzal jako správnej výpočet. Kde dělám chybu ? Jak to případně jinak řešit. Dík !