Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 12. 2014 23:58 — Editoval check_drummer (22. 12. 2014 02:36)

check_drummer
Příspěvky: 4650
Reputace:   101 
 

Pokrývání obdélníka kopiemi shodného (menšího) obdélníka

Ahoj,
zkoumejme úlohu, kdy chceme nalézt takový obdélník P (nazvěme jej elementární obdélník) s jednotkovým obsahem (tj. bude mít rozměry x,1/x pro nějaké x), aby bylo pomocí P možno co nejlépe pokrýt libovolný obdélník Q (jeho rozměry označme u,v). (Pokrytím myslíme sestrojením kopií $P_i$ obdélníka P takových, že $Q \subseteq \cup_{i}{P_i}$.)

Takto je úloha formulována poněkud vágně (i když myšlenka je asi zřejmá), zpřesněme tedy formulaci (tedy to, co znamená "co nejlépe"): Pro jednoduchost uvažujme jen taková pokrytí, kdy strany kopií P (kterými Q pokrýváme) jsou rovnoběžné se stranami Q a jednotlivé kopie P se od sebe liší jen posunutím (takovým způsobem jsou pokryty např. podlahy, chodníky, apod.) Tedy při pokrývání máme na výběr umisťovat kopie P buď všechny "nadélku" nebo všechny "našířku" - a vybereme si to pokrytí, které má z těchto dvou menší chybu. (Např. elementárním obdélníkem P s rozměry 2x0.5 lze pokrýt obdélník Q s rozměry 3x4 beze zbytku, protože můžeme kopie P postavit "navýšku".)


Nyní definujme chybu $e$ pokrytí - půjde o rozdíl obsahu obdélníku R ($R:= \cup_{i}{P_i}$) a Q, tj. e(x,u,v):=obsah(R)-obsah(P). Definujeme-li nyní celokovou chybu jako určitý integrál přes všechny možné obdélníky Q, tj. přes všechny možné dvojice u,v, pak se dostaneme do problémů, protože tento integrál vyjde nekonečný. - A tedy je vhodnější zkoumat vztah dvou pokrytí daných elementárním obdélníkem se stranou x a dalším elementárním obdélníkem se stranou y - potom rozdíl chyb v daném pokrytí je f(x,y,u,v):=e(x,u,v)-e(y,u,v) a f(x,y,u,v)<0 právě když pokrytí odpovídající x je lepší než pokrytí odpovdíající y. Nyní již lze definovat, které pokrytí je lepší (přes všechna u,v) tak, že položíme $g:=\int_{[u,v] \in (0;+\infty)^2} {f(x,y,u,v).du.dv}$ - a řekneme, že pokrytí odpovídající x jsou lepší než pokrytí odpovídající y právě když g<0 (včetně případu, kdy $g=-\infty$).

Nyní tedy máme definovány potřebné pojmy a úkolem je nalézt "nejlepší" x. (Pokud bude mít někdo lepší nápad, jak definovat, které pokrytí (přes všechna u,v) je lepší, můžeme zkoumat i toto kriterium. Např. by bylo možné zkoumat nikoli integral, ale nejhorší případ (sup{e(x,u,v)} (přes u,v)), ale tento přístup je z hlediska "pravděpodobnostního" (Q je vybráno náhodně) méně vhodným kriteriem.)

Pozn.: Úlohu jsem se pokoušel řešit numericky, ale k žádnému konkrétnímu výsledku jsem se nedobral (vycházely mi hodnoty kolem x=0.85) - nejspíš by bylo nutné provést mnoho "simulací", aby bylo možné získat relevantní výsledky.


"Máte úhel beta." "No to nemám."

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson