Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim,
Nedari se mi vyresit priklad :-( stydim se, zda se mi to jendoduche, ale prosim o pomoc.
Jak rychle se otáčí střela kolem své osy v okamžiku opuštění hlavně? Hodnotu uveďte v otáčkách za sekundu.
Hmotnost střely je 8 g, rychlost střely v okamžiku opuštění hlavně je 350 m/s.
Pistole, ze které byla střela vypálena, má délku hlavně 114 mm a vývrt hlavně má šest pravotočivých drážek, jejichž stoupání (tj. vzdálenost, po které se otočí o 360°) je 250 mm.
Pokud mi nekdo poradi, budu moc rad. Mejte se
Ahoj, podobné příklady moc často neřešívám, tak snad jsem to správně pochopil, raději si to po mně ale zkontroluj :)
O kolik stupňů se otočí střela uvnitř hlavně: 
Za jak dlouho se střela dostane na konec hlavně(otočí se o úhel alfa): 
Otočí se tedy o úhel
za čas
=> rychlost otáčení je
stupňů za sekudnu, což je 1400 otáček za sekundu
Vychází to docela pěkně, tak snad je to správně :)
↑ ewer12:
Výsledek je správně, postup je nekorektní.
↑ honza123:
Korektní postup (jaký bych např. očekával u vysokoškoláka při zkoušce)
Jde o zrychlený pohyb. Dráha střely (
délka hlavně)
úhel otočení (opět zrychlený otáčivý pohyb)
vyjádření
a porovnání
úhel otočení můžeme vyjádřit jako
, kde
je délka, na které se otočí o 
a také
, kde
je hledaná frekvence otáčení.
Dosazení
↑ zdenek1:↑ ewer12:
Dobrý den.
Myslím že, není třeba se podrobně zabývat zrychlením (nebo jinými aspekty) pohybu střely v hlavni. V podstatě jsou důležité jen úsťová rychlost střely a stoupání závitů hlavně a nezáleží na tom, jak nebo za jak dlouho se náboj na úsťovou rychlost dostal.
Řekl bych, že v okamžiku opouštění hlavně je frekvence otáčení náboje 
bez ohledu na to, co se dělo v hlavni.
Kolega ↑ ewer12: vlastně správně spočítal rychlost otáčení náboje po průletu dráhy o délce hlavně úsťovou rychlostí při daném stoupání drážek. Takže bych řekl, že jeho výsledek není náhodný a přímo za nekorektní bych ho neoznačoval.
Vážení,
jsem autorem této úlohy. Úloha pochází z listingu mé kešky zde:
https://coord.info/GC4ZT1R
Všichni v tom hledáte zbytečné složitosti.
Vždyť je to tak jednoduché. Zdenek1 mluví o vysokoškolákovi u zkoušky, já bych spíš mluvil o dvanáctiletém dítěti s nadhledem a s dostatkem selského rozumu.
Drážky hlavně fungují jako jakýsi závit, ve kterém se střela roztočí tím, jak se pohybuje dopředu. Střela se roztočí přesně tak, jaké je stoupání tohoto závitu. Je úplně jedno, jak je závit dlouhý (má přece po celé délce stejné stoupání), je taky úplně jedno, jaký pohyb vykonává střela uvnitř hlavně (mimochodem, je to nerovnoměrně zrychlený pohyb), důležité je stoupání drážek a rychlost v okamžiku, kdy střela opustí hlaveň. Obě tyto veličiny jsou zadané.
Jestliže závit (a tedy i střela) udělá jednu otáčku na 250 milimetrech délky (neboli letu střely), tak to jsou čtyři otáčky na jednom metru, že? Ještě jinak: střela se prostě otočí čtyřikrát na každém metru svého letu.
Víme, kolik metrů střela uletí za sekundu (to je přece její rychlost) a víme, kolik na každém tom metru udělá otáček. Potřebujeme vědět, kolik otáček udělá střela za sekundu.
Stačí jen umět násobit.
A je to... :-)
Nechci psát postup vyčíslený až do konce, abych příliš neradil hledačům své kešky, ale tohle by snad mohlo stačit opravdu i tomu dítěti.
Mimochodem, upozorním na jednu věc, jen pro představu, jak obrovské otáčky ta střela má. Když si výsledné číslo vynásobíte šedesáti, získáte otáčky za minutu. Slušné, že? Srovnejte je třeba s otáčkami motoru, vrtačky, rozbrušovačky... Představte si, že byste měli kolečko o průměru 9 mm, které by mělo tyto otáčky. Pokud byste toto kolečko použili pro pohon nějakého vozítka, pohybovalo by se toto vozítko rychlost 142 km/h. :-)))
A ještě jedna technická zajímavost ke zbraním. Taková hlaveň pistole má životnost obvykle kolem 20000 ran. Jestliže stanovíme, že "doba práce hlavně" při každém výstřelu je čas od stisknutí spouště do okamžiku, kdy střela opustí hlaveň, pak lze říci, že životnost pistolové hlavně je (podle typu střeliva a zbraně) kolem 10-15 sekund. :-)
Přeji všem pěkné počítání a hledačům kešky věnované střelnici Myslivna přeji úspěšný lov.
Podle mě, když střela opouští hlaveň, tak končí na šroubovici se stoupáním 1 otáčku na 0.25m a letí dopřednou rychlostí 350m/s, takže se točí rychlostí 350/0.25 = 350*4=1400 otáček za sekundu.
Nějak nechápu, proč do toho tahat stupně, radiány či dokonce zrychlení...
↑ tomas001:
Tvůj příspěvek jsem četl až potom co jsem dopsal svůj, takže:
1) jestli nechceš, aby tu mé řešení bylo, klidně ho schovám (nějak jsem přehlédl že jde o 6 let starou věc).
2) 85 000 otáček za minutu je sice hodně, ale není to zas až nic tak nenormálního, z běžných věcí myslím, že zubařská vrtačka, třeba...v průmyslu pak vřetena pro pohon miniaturních fréziček či brusných hrotů.
A centrifugy mají určitě i více...