Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj chtěl bych kohokoliv požádat o pomoc, už se delší čas snažím vyřešit jeden pro mě zapeklitý příklad. Mohl by mi někdo prosím pomoct ?
Zadání:
Mezi dvěma rovnoběžnými vertikálními deskami, vzdálenými od sebe o d = 0,5 cm je elektricky nabitá kapka hmotnosti m = 10-9 g. Když desky nabijeme na potenciálový rozdíl U = 400 V, volně puštěná kapka padá pod úhlem alfa =7°25´ Určete náboj na kapce.
vložil bych zde i obrázek, který mám myslím v pořádku, ale nedaří se mě ho zde vložit.
Ještě jednou děkuji za pomoc

Gravitační i elektrické pole je (v ideálním případě) homogenní, na kapku proto bude působit stále stejná síla (vektorový součet gravitační a elektrické síly). Kapka bude rovnoměrně zrychlovat ve směru této síly. Úhel alfa nám tedy udává jaký úhel svírá tato výslednice s gravitační silou. Platí
.
Už stačí dosadit za elektrickou sílu
a gravitační sílu
a vyjádřit náboj kapky
.
(A příště dej prosím konkrétnější název tématu než "Pomoc s příkladem" :-)
Zdravím potřeboval bych poradit s těmito př.:
1.Člověk nese břemeno o hmotnosti 1,5kg zavěšené na konci hole podepřené uprostřed o rameno.2 konec hole drží rukou.Jakou silou působí hůl na rameno?Tíhu hole zanedbáme.
2.Jak velkou silou se udrží na páce v rovnováze břemeno o hmotnosti 30kg které působí na páku ve vzdálenosti 50cm od osy působí-li síla 250cm na opačné str.od osy a hmotnost páky je 5 kg?
3.Na tyč délky 2m působí na koncích síly 8N a 12N.Kde musíme tyč podepřít aby nastala rovnováha?
Děkuji moc :-)
↑ Neználek:
3.příklad : Rovnovážná poloha na páce :