Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 04. 2009 11:20

J-CoB
Zelenáč
Reputace:   

Pomoc s příkladem

Ahoj chtěl bych kohokoliv požádat o pomoc, už se delší čas snažím vyřešit jeden pro mě zapeklitý příklad. Mohl by mi někdo prosím pomoct ?

Zadání:

Mezi dvěma rovnoběžnými vertikálními deskami, vzdálenými od sebe o d = 0,5 cm je elektricky nabitá kapka hmotnosti m = 10-9 g. Když desky nabijeme na potenciálový rozdíl U = 400 V, volně puštěná kapka padá pod úhlem alfa =7°25´ Určete náboj na kapce.

vložil bych zde i obrázek, který mám myslím v pořádku, ale nedaří se mě ho zde vložit.

Ještě jednou děkuji za pomoc

#2 21. 04. 2009 15:50 — Editoval BrozekP (21. 04. 2009 15:53)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: Pomoc s příkladem

Gravitační i elektrické pole je (v ideálním případě) homogenní, na kapku proto bude působit stále stejná síla (vektorový součet gravitační a elektrické síly). Kapka bude rovnoměrně zrychlovat ve směru této síly. Úhel alfa nám tedy udává jaký úhel svírá tato výslednice s gravitační silou. Platí

$\tan\alpha=\frac{F_{e}}{F_g}$.

Už stačí dosadit za elektrickou sílu

$F_e=qE=q\frac{U}{d}$

a gravitační sílu

$F_g=mg$

a vyjádřit náboj kapky $q$.

(A příště dej prosím konkrétnější název tématu než "Pomoc s příkladem" :-)

#3 22. 04. 2009 14:07

J-CoB
Zelenáč
Reputace:   

Díky moc za pomoc. Příklad jsem spočetl a výsledné číslo se shodovalo s výsledkem.
Příště budu určitě konkrétnější děkuji za připomínku a ještě jednou díky.

#4 28. 04. 2009 18:20

Neználek
Místo: Ostrava
Reputace:   

Zdravím potřeboval bych poradit s těmito př.:
1.Člověk nese břemeno o hmotnosti 1,5kg zavěšené na konci hole podepřené uprostřed o rameno.2 konec hole drží rukou.Jakou silou působí hůl na rameno?Tíhu hole zanedbáme.

2.Jak velkou silou se udrží na páce v rovnováze břemeno o hmotnosti 30kg které působí na páku ve vzdálenosti 50cm od osy působí-li síla 250cm na opačné str.od osy a hmotnost páky je 5 kg?

3.Na tyč délky 2m působí na koncích síly 8N a 12N.Kde musíme tyč podepřít aby nastala rovnováha?
Děkuji moc :-)

#5 28. 04. 2009 22:46

Ivana
Reputace:   32 

↑ Neználek:

3.příklad : Rovnovážná poloha na páce :

http://forum.matweb.cz/upload/978-IMG_0002.jpg

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

Zápatí