Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, celé odpoledne tady ležím v tomhle problému. Pro úplnost napíšu celý postup až do místa, kde jsem se zasekl, a tři hodiny jsem zaseklý.
Z tho vyplyne že: 
A dál integrace (rovnou integruju první člen, ten není otázkou problemu
našel jsem řešení například tady, ale moc nechápu ty čáry v algebře tam...Poradil by mi někdo, případně jednodušší způsob, nebo vysvětlil co tma s tim prováději? Děkuji:
http://calculus-geometry.hubpages.com/h … ide8776622
Dobrý den.
Řekl bych že 2. člen lze upravit na součet základních integrálů:

Účelem úprav v čitateli je možnost rozdělení integrandu na část tvaru
, kterou lze přímo integrovat,
a na "zbytek". U toho lze po vhodných úpravách (a příp. substituci) jako výsledek očekávat funkci arkustangens.
Uměl byste dále pokračovat?
↑ Jj:
A ted bych měl dát, že 
A dopočítat už do konce podle vzorce pro integraci arctang, a pak vrátit všechny substituce, a hotovo, jestli teda nedělám špatně tu substituci v posledním kroku, děkuji mnohokrát...
↑ ragulin:
Na arctg to sice vede, ale obávám se, že tato substituce ti nepomůže. Jmenovatel je třeba upravit
Mě se to pořád nezdá...takhle složitý příklad v testu na 90 minut spolu s dalšímy 5 ti příklady...nešlo by to nějak jednodušeji řešit? Třeba jsem začal už na začátku špatně...co třeba :
Je to e^3x .... 3x je celé v exponentu, nejde mi to napsat nevím proč
Ale pak nevím, co zase s tím:
...per partes?
↑ ragulin:
Vždyt Vám kolega ↑ Eratosthenes: postup naznačil:
a substitucí za zlomek ve jmenovateli jste u tabulkového integrálu. To bych v integrálním počtu nebral jako něco zvlášt složitého.