Ahojte
Otec pozbiera jahody sám za 6 hodín, syn za 9 hodín. Ako dlho im to bude trvať spolu, ak otec príde synovi na pomoc po troch hodinách?
proc to vyjde s rovnici (x+3)/9 + x/6 =1 a proc te nevyjde s rovnici x/9 + (x-3)/6 = 1
vzdyt tam jenom zmenime , syn pracoval 3 hodiny vic , a v druhem pripadu otec pracoval 3 hodiny míň, tak proč výsledky nejsou stejné ? řeším zle rovnice ?

↑ patrik7741:
Dle mého počítáš dobře. Problém je ve výsledku. Jednou počítáš čas pro otce a jednou pro syna.

↑ marnes: DEkuju moc , to jsem si neuvedomil, moc jste mi pomohli

↑ marnes: Ale jak potom pri reseni zistim, ktery vysledek je spravny ? jeden vyjde 2,4 (to je ten dobrý) a druhy vyjde 9/5 tak jak potom mám vedet pri reseni ulohy jestli to mám brát jako že on pracoval o 3 h pozdeji a nebo on má čas +3h ?

↑ patrik7741:
řekl bych, že tvé výsledky nejsou dobře. Zkus ještě jednou
↑ petrik_ch:
Dobre, ale tá druhá hodnota bola zle. A ide o to, či zadávateľ chápe, ktorý čas vyrátal.

↑ misaH: I tak to nechápu, proč vyjde x jinak ? vždyť je to tá ista hodnota, tak jak mam potom vedet pri rseni jestli mám odčítat 3h otci a nebo je zas pričítat synovi ?

↑ patrik7741:
Není.
V jedné rovnici určuje x práci syna, a ve druhé rovnici určuje x práci otce, podle toho, ke komu určuješ hodnotu x.
Napiš výsledky jednotlivých rovnic.

↑ marnes: JEdna je 2,4 a druha 5,4 ale vdyt x je jedna neznámá tak jak mam potom vedet jestli to mam odcitat ??

↑ patrik7741:
když jsi vypočítal 2,4, tak jsi vypočítal čas, kdy pracuje otec společně se synem
když jsi vypočítal čas 5,4, tak jsi vypočítal čas, kdy pracuje syn. A jestli pak po třech hodinách přijde otec, tak 5,4-3=2,4 pracují společně.

↑ marnes: a jak to mam vedet kdyz to vypocitam, co jsem vlastne vypocital ?

↑ patrik7741:
Tak podle toho, jak jsi sestavil rovnici
když (x+3)/9 + x/6 =1 tak jako x označuješ otce
když x/9 + (x-3)/6 = 1 tak jako x označuješ syna

↑ marnes: NO a to je prave to, jak zistim, ktera rovnice teda ktere x vyjadruje jejich společnou praci ?

↑ patrik7741:
Společnou nepočítáš. Ty počítáš dobu x jednoho nebo druhého. Samozřejmě v případě otce je to zároveň doba společná.

↑ marnes:↑ marnes: Jak to že nepočítam společnou ? je to v zadani, proste jenom nechapu kdyz vidim reseni uloh tak nekde ten čas pričítavají a nekde odčítavají

↑ patrik7741:
když to vztahuješ k synovi, tak u otce musíš odečíst, protože otec pracuje o 3 hodiny méně a když to vztahuješ k otci, tak u syna +3, protože syn pracuje o tři hodiny déle.
svou odpověď musíš přizpůsobit tomu, co počítáš. Když otce, tak je to zároveň i odpověď na zadání. Když synaa, tak musíš ty 3 hodiny odečíst.
Ako to poznáš? Veď Ty zostavuješ rovnicu, Ty musíš vedieť, ktorý čas si si zvolil za neznámu. Či celkový čas (synov) alebo spoločný čas (v skutočnosti otcov).
Syn robil najprv 3 hodiny sám.
Urobil
práce.
Potom robil ešte x hodín, urobil
práce.
Otec robil vtedy s ním, trvalo to tiež x hodín, urobil
práce.
Rovnica je vtedy
x je vtedy čas, počas ktorého pracovali otec so synom spolu.
Čas, za ktorý sa urobila celá práca je o 3 hodiny dlhší ako vyrátaná hodnota.