Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 01. 2015 19:53

Paria
Zelenáč
Škola: IES FSV UK
Pozice: Student
Reputace:   

Limita n-té odmocniny v nule

Zdravím,
řeším problém s limitou, zkoušel jsem ji počítat všelijak legálně i ilegálně a nakonec jsem se ke správnému výsledku dobral, ale nejsem si jistý, jestli legitimní cestou (jelikož jsem výsledek znal, dělal jsem vše pro to, aby to vyšlo tak, jak jsem chtěl :D)
Tím, že je cos x definovaný na R, neviděl jsem problém v rozkládání limity.
$\lim_{x\to0}[\frac{(1+cos(x))^{x}+1}{2}]^{\frac{1}{x}}$
Nevím, co jiného bych s tím mohl udělat, než ji přehodit na exponent, tedy
$\lim_{x\to0}\mathrm{e}^{\frac{1}{x}\log{\frac{(1+cos(x))^{x}+1}{2}}}$
Když tedy podle VOLSF budu počítat dál pouze s exponentem, řeším limitu
$\lim_{x\to0}\frac{1}{x}\log{[\frac{(1+cos(x))^{x}+1}{2}]}$
Vzhledem k tomu, že mi jde vnitřní fce logaritmu k jedničce ((1+1)^0+1)/2, tak jsem zkoušel přes známou limitu vypreparovat logaritmus, ať tam nestraší... Z toho mi pak vypadlo
$\lim_{x\to0}\frac{1}{x}[\frac{(1+cos(x))^{x}+1}{2}-1]$
Tady jsem v situaci, kdy nevím co jiného udělat, než nějakým způsobem odstranit x z exponentu, protože sice by mi umocňovat na 0 nevadilo, ale potřebuju se zbavit dělení nulou a tak jsem doufal, že tohle pomůže.
$\lim_{x\to0}\frac{1}{x}[\frac{\mathrm{e}^{x\log({1+cos(x)})}+1}{2}-1]$
Chci použít známou limitu, tak si na to zlomek připravím:
$\lim_{x\to0}\frac{1}{x}[\frac{\mathrm{e}^{x\log({1+cos(x)})}-1+2}{2}-1]$
A teď ji tam napasuju
$\lim_{x\to0}\frac{1}{x}[\frac{{x\log({1+cos(x)})}+2}{2}-1]$
Znovu nevidím nic jiného k úpravě, než odhodit logaritmus, takže si jej připravím
$\lim_{x\to0}\frac{1}{x}[\frac{{x\log2({\frac{1}{2}+\frac{cos(x)}{2}})}}{2}]$
$\lim_{x\to0}\frac{1}{x}[\frac{x\log{2}+x\log{(\frac{1}{2}+\frac{cos(x)}{2})}}{2}]$
A pak se tedy toho logaritmu s cosinem zbavím
$\lim_{x\to0}\frac{1}{x}[\frac{x\log{2}+x(\frac{1}{2}+\frac{cos(x)}{2}-1)}{2}]$
Škrtnu x a upravím
$\lim_{x\to0}[\frac{\log{2}-\frac{1}{2}+\frac{cos(x)}{2}}{2}]$
Tady už bych neměl mít problém dosadit a vyjde mi tedy
$\frac{\log{2}}{2}$
Což mi tedy snad hodí po převedení zpět na původní limitu s exponentem $\sqrt{2}$ ...
Používal jsem známé limity $\lim_{y\to0}\frac{\mathrm{e}^{y}-1}{y}=1$, $\lim_{y\to0}\frac{\log{(y+1)}}{y}=1$, $\lim_{y\to1}\frac{y}{y-1}=1$

Předem díky za kontrolu a případné námitky či návrhy.

#2 05. 01. 2015 22:31

Bati
Reputace:   192 

Re: Limita n-té odmocniny v nule

↑ Paria:
Ahoj, je to všechno OK.

Je dobré při takovém postupu myslet na to, že tam před tím celým stojí 1/x, protože pokud by některá z těch postupných limit neexistovala, nemůžeme o původní limitě nic říct, protože samotná limita z 1/x neexistuje. Jinými slovy: až do poslední chvíle nevíme, jestli ta limita vůbec existuje. Zde to ale vyšlo, takže všechno OK.

#3 07. 01. 2015 06:16

Paria
Zelenáč
Škola: IES FSV UK
Pozice: Student
Reputace:   

Re: Limita n-té odmocniny v nule

Děkuji pěkně,
šlo totiž o to, že než se mi povedlo vykouzlit výsledek správný, tak jsem se několikrát dostal k chybnému (včetně poměrně kuriózních vzhledem k zadání) a byl jsem opravdu zoufalý. Dělá mi problém uvědomovat si co smím a co nesmím. Jde především o VOLSF - teoreticky ji znám, dokážu napsat důkaz, ale při reálném použití si myslím, že právě v ní dělám často chybu (popř. použití VOAL a následně VOLSF). Nevíte prosím o nějaké stránce, kde by byly cvičení zaměřená právě na toto?

Zápatí