Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den pomůžete mi prosím s těmito příklady?
1) 
2) 
U obou příkladů nevím jak začít a potřebovala bych poradit již s prvním krokem. Děkuji.
U té první bych začal rozkladem čitatele
a jmenovatele
(x-2) v čitateli a jmenovateli se požere a pak už se snadno dopočítá.

↑ Argcotgh x:
Moc děkuji. Nakonec to vyjde 3/4, že? Jen se chci zeptat (i když vím, že je to učivo střední. možná základní školy), jak vím, že ten čitatel rozložím přesně takto?
Většinou se zkouší co nejmenší celá čísla (přesně vzato, "kandidáti na kořeny" jsou všichni dělitelé absoulutního členu), tady je hned vidět, že je to 2 (2^3 - 8 = 0). Pak vydělím původní dvojčlen
"kořenovým činitelem"
pomocí algoritmu dělení mnohočlenu mnohočlenem a získám tak
, celý rozklad je tedy
.

↑ Argcotgh x:
Skvěle vysvětleno, moc děkuji.
A víte i jak na tu druhou limitu prosím? :)
Napadá mě ne zrovna košer způsob, l'Hospitalovo pravidlo - zvlášť zderivuju čitatele i jmenovatele.

Určitě to jde jinak a lépe (možná i jednodušeji), ale zrovna mě nenapadá.

↑ vlado_bb:
Zbude mi
Jenže dosadit nulu za x stále nemůžu

↑ Argcotgh x:
Díky, ale zapomněla jsem dodat, že mám řešit bez použití l'Hospitalova pravidla
↑ terezkaaaaa5:
Jasně, chápu, jen mě teď nic lepšího nenapadlo. S těmi x = 0 ve jmenovateli si nedokážu poradit :-(
veď čitateľ ide k 1 menovateľ k 0 a čitateľ je v okolí nuly stále kladný a menovateĺ mení znamienko teda limita neexistuje
Lhospitalovu vetu nemôžeš používať, lebo nie sú splnené jej predpoklady
↑ terezkaaaaa5:Aha, to je limita v nule. Si si ista, ze to nema byt v nekonecne? Ak naozaj v nule, tak je to lahke, vyjde to z definicie limity. A mimochodom, to, co pisal ↑ Argcotgh x: je cele zle.
Už vidím svou blbost - na l'Hospitala je třeba, aby byla limita "0/0", což není. Moc se omlouvám.

↑ terezkaaaaa5:
Ta první vychází 3/8...