Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Elisa:
Ahoj,
musis dat dohromady menachismus reakce (jake intermediaty vznikaji v prubehu reakce). Jen se zeptam, jsi si jista spravnosti odpovedi? Tahle reakce vetsinou beha v pritomnosti SO3 a H2SO4 (kde SO3 slouzi spise k posunuti rovnovahy smerem doprava). Jinak muzes ocekavat, ze H2SO4 vznikne v prubehu reakce (s vodou) a mechanismus bude obdobny. Nebo se pletu?
↑ Elisa:
Nazdarek :-).
Muzes prosim te poskytnout takovou reakci, abych se mrknul o cem konkretne mluvis?
Jinak obecne je jak jsem psal potreba znalost mechanismu nebo schopnost si je odvodit. Na google jsem zbezne nenasel nic, kde by zrovna H2 vznikalo, tak ti ani nemohu ukazat nejaky slusny priklad. Ale v kazdem pripade, bez mechanismu, jak reakce probiha se bud musis zpameti naucit, jake produkty kde vsude vznikaji do tve zkousky a nebo se musis naucit reakcni mechanismy, neni tady zadna zkratka.
Budu cekat na ten priklad ;-).
Ruzne reakce napriklad zde a zde.
↑ Elisa:
Ahoj, jak jsem psal vyce, zadna zkratka/pravidlo neni. Musis s naucit, jak odhadnout produkt reakce ze znalosti mechanismu organiky.
V reakci s SO3 neodchazi ve finale do roztoku H+, protoze se zpojuje do stabilizace -SO3(-) skupiny na chlorbenzenu. Podivej se na prvni link, ktery jsem ti vyse nabidl, jinan mrkni na wiki a hledej na googlu, kdyz zadas 'electrophilic substitution', tak toho vebehne spousta.
U druhe reakci ti nekdo nabidl pod reakcni sipkou, ze odchazi H+. Hadal bych, ze bylo potreba zvolit z vice moznosti, jak reakce probiha, takze ti na vyber museli samozrejme vse vypsat a nebo chteli vyzkouset jinou cast tvych znalosti a aby ses nezdrzovala s reakci, tak ti ji vypsali.
Jinak ti samozrejme musi byt uplne jasne, ze kdyz budes psat reakci ty sama, tak tam zadne -H+ pod sipkou mit napsane nebudes, dokud si to neuvedomis, ze vznika a nenapises to tam (na prazdnem papire -H+ tezko hledat ;-)).
EDIT: Uz jsem se v jednom z tvych temat vyjadril stejne, mechanismy reakci je potreba v organice znat, to je ta znama alfa-omega v organice. Neco se v danem oboru vzdycky musis naucit, abys pak mohla vyvorit zkratky/berlicky pro pokrocilejsi latku, ale bez nejakeho zakladu ktery je potreba se naucit to nejde. Vyhoda organiky je, ze se staci naucit par mechanismu (a hlavne proc, tak reaguji) a takovou znalost pak mzues snadno rozsirit uplatnenim na desitky jinych reakci ;-).