Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 01. 2015 13:53

Hertas
Škola: FJFI CVUT(12-15, bc)
Pozice: student
Reputace:   17 

Algebra - okruhy

Zdravím, mám větu:
Buď $m\ge 2$. Je-li m složené, obashuje faktorokruh $Z_m$ dělitele nuly těleso. Je-li m prvočíslo, je $Z_m$ komutativní těleso.

dk. pro $z\in \mathbb{Z}$ označme $\overline{z}$ třídu obsahující z. Buď m = kl, 1 < k, l < m, pak $\overline{k}, \overline{l}$ jsou nenulové třídy, ale $\overline{k}\overline{l}=\overline{m}=\overline{0}$

pozn. faktorokruh $Z_m$ je okruh ($\mathbb{Z}$; +, . ), s ekvivalencí definovanou následnovně:
$\forall a,b,c,d \in \mathbb{Z}$, $(a\equiv _mb\wedge  c\equiv _md)\Rightarrow (a+c\equiv _mb+d\wedge ac\equiv _mbd)$

což mi není úplně jasné, napadlo mě, že by to mohlo být kvůli tomu, že je-li m složené, pak $Z_m$ má právě m zbytkových tříd modulo m, a tedy $m \equiv 0$, ale nejsem si tím úplně jistý

předem děkuji za rady

#2 10. 01. 2015 15:15

vanok
Reputace:   742 

Re: Algebra - okruhy

Ahoj, skus pracovat v konkretnej situacii.
Napr. pre m=6,
Kolko je moznych zvyskov pri deleni celé ho cisla cislom 6.
Kolko mat potom tried v $Z_6$
Realizuj tabulky pre scitanie a nasobenie v $Z_6$

Atd

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#3 11. 01. 2015 00:48

Hertas
Škola: FJFI CVUT(12-15, bc)
Pozice: student
Reputace:   17 

Re: Algebra - okruhy

Nejlepší rada, doteď mě nenapadlo zkusit si to představit na nějakém příkladě. Díky moc

Zápatí