Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj myslíte,že mám dobře tyto dva grafy?

děkuji:-)
↑ k.niccy@seznam.cz:
Ahoj -),
moc se nevyznám ve tvém zápisu, nemohla bys, prosím, někam stranou (respk. do nového příspěvku) napsat zadání?
Děkuji -)
Ahoj zadání je tady:
a jsou to příklady:a,b cvičení 9
Nevíte tedy někdo zda ty grafy mám správně,nebo úplně mimo?
↑ k.niccy@seznam.cz:
Zdravím, téměr všechno je v pořádku.
V 2. zadání - v originálu máš poslední nerovnici jinak, než na papíře, ale výsledek sedí s originálem zadání, zřejmě jen překlep při opisování.
Jen malá doporučení:
- není důvod omezovat graf exponenciální funkce "v okamžiku nárazu na osu y" (nebo snad je nějaký důvod?), def. oborem jsou všechna R,
- důsledněj vyznačit okraje jednotlivých polorovin (pro znamenko "menší, vetší" - přerušovaná čára, pro "větší a rovná", "menší a rovná" plná čára),
- průníky jednotlivých polorovin jsou takové trochu nejasné - bylo by vhodné vyznačit body průníku jednotlivých grafů (zejména u 2. zadání chybí exponenciální funkce v 1. kvadr., proto na intervalu od 0 do "průníku exponenciály s grafem s odmocninou" není zcela jednoznačné kde je omezení.
- předpokládám, že výsledek se zapisuje jako část roviny .... je zde všechno jasné?
:-) Velký obdiv, že se snažiš sama přijit s řešením a nejen pasivně čekat na řešení od ostatních. A druhý obdiv - mám velikou radost, když vidím někoho řešit nerovnice graficky a umět kreslit grafy funkcí.
Reakce od ostatních kolegů asi nebyla proto, že zadání je hodně nečitelné, ale já si to teď zdůvodním, že před poledném stejně toho moc nevidím. Ať se daří.
------Editace: online vidim kolegu halogana, který tuto problematiku ovládá suverenně, tak ti snad také zkontroluje, děkuji :-)
Děkuji moc:-)Raději přijdu s nákým řešením,když mně aspon něco napadne,než abyste si třeba pak mysleli,že vás zneužívám k počítání mých příkladů:-)
Ale vážně děkuju za tuhle stránku a za lidi,kteří mi vždycky skvěle poradí:-)

Hola.
Zatím jsem se díval na ten první příklad a můj komentář:
1. Vyznačuj prosím body. Počátek soustavy, střety přímek mezi sebou, s osami, ... Ať je to jasné.
2. Vyznač si u rovnic, která barva znamená jakou
3. Nemáš vyznačen vlastně finální výsledek. Máš 3 podmínky (správně vypočítané), které ale musí platit naráz... tedy výsledek je jejich průnik.
Jinak také chválím inciativu, to se tady často nevidí :)
Děkuji,s tímhle snad dokážu něco udělat:-)jenom jeden dotaz nemáte nějakou pomůcku jak poznat,co je výsledkem(např.první příklad y je menší jako x+3) zda-li část pod grafem nebo nad grafem,s tímhle si totiž nejsem nikdy moc jistá.
Děkuji

↑ k.niccy@seznam.cz:
Vem si y = x + 3 jako hraniční přímku. Ta ti to rozděluje.
Vem si teď libovolný bod x. Třeba 5. f(5) = 8. Takže pro bod x = 5 máš y = 8. Ty ale chceš, aby hodnota y byla menší, než ta funkční hodnota (8). Takže musíš vzít všechny hodnoty [b]pod tou dělící přímkou[/tex]. Takže pro x = 5 vezmeš všechna ypsilon menší než 8. Tím pádem vyšrafuješ celou plochu pod přímkou y = x + 3.
Jednoduše zjistíš správnou polorovinu tím, že si vybereš libovolný bod z té poloroviny. V tomto případě třeba bod [5; 6] (ten je pod dělící přímkou). Dosadíme do nerovnosti:
. Nerovnost platí, máš to dobře.