Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Jelena: edit: přesun do ZŠ, jelikož: "Jo, jinak všechny úlohy máme řešit elementárními metodami, tzn. tak, aby to zvládl i žák ZŠ" (c) autor tématu.
Zdravím všechny,
potřeboval bych pomoct s těmito třemi příklady:
15. V jedné pizzerii lze objednat následující druhy pizzy: ančovičkovou, feferonovou, salámovou, černé olivy, sýrovou, zelené papriky, cibulovou, houbovou.
a) Kolik je možných objednávek na tří různé druhy pizzy?
b) Určete počet možných objednávek jedné pizzy se dvěma různými náplněmi, je-li ještě nabízena buďto silná anebo slabá kůrka.
18. Určete počet všech kvádrů (a), jejichž velikosti hran v centimetrech jsou přirozená čísla rovná nejvýše 10.
Dále určete, kolik je mezi nimi krychlí (b) a kolik kvádrů se čtvercovou podstavou (c).
20. Kolika způsoby lze rozdělit 10 stejných míčů do čtyř různých krabic, jestliže
a) počet míčů v krabicích není omezen (některé krabice mohou být i prázdné),
b) v každé krabici musí být aspoň jeden míč.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
U př. 15 mi stačí jen úloha b).
U př. 18 mi stačí jen zkontrolovat výsledky:
Vyšlo mi:
a) 1000
b) 10
c) 100
U př. 20 bych potřeboval jen zkontrolovat, jestli mám správné výsledky (pokud ano, byla i moje úvaha správná).
Vyšlo mi:
a) 76 možností
b) 68 možností
Jo, jinak všechny úlohy máme řešit elementárními metodami, tzn. tak, aby to zvládl i žák ZŠ.
Díky předem ;-)

15. b) Vybírají se dvě náplně z osmi, na pořadí vybraných náplní nezáleží, takže jde o dvouprvkové kombinace z osmi, tedy jejich počet je příslušný binomický koeficient. To vše tuplovat, neb máme dvě možnosti kůrek.
Další tvořím.

18 a) je myslim blbe. Zda se, ze jsi to pocital stylem 10*10*10, jako ze 10 moznosti na jednu hranu a zaroven 10 na druhou a zaroven 10 na treti. Ale treba kvadr 5 x 8 x 6? je stejny jako kvadr 5 x 6 x 8 cm, ne? Poradi hran dano neni preci. Takze to neni pocet triprvkovych variaci s opakovanim z deseti prvku, ale pocet triprvkovych kombinaci s opakovanim z deseti prvku, tedy
a ten pocet moznosti je n+k-1 nad k, tj. 10+3-1 nad 3, tj. 12 nad 3 a to je 2*11*10 = 220.
Zkus si to treba pro cisla nejvyse 3. Pak se to da spocitat i vyctem a tech kvadru je 10, pritom 3*3*3 je 27.
b) a c) je dobre.

20 a) je myslim zase spatne. Je to jako radit 10 kulicek a 4-1=3 rozdelovniky - to samy jako v predchozim priklade. Tedy (10+4-1)-prvkove, tj. 13-prvkove permutace s opakovanim ze dvou prvku, kde jeden se opakuje 10x a druhy 3x. To je 13!/(10!*3!) (coz je jako 13 nad 3, v minulem priklade jsem akorat zacal az odtud, rovnou z binomickeho koeficientu, protoze se to povazuje za "vzorec" pro kombinace s opakovanim, ale ty vlastne jsou specialni permutace s opakovanim), tj. 13*12*11/6 = 13*2*11 = 286.
b) To asi bude taky spatne, ne? Do kazde dam jeden mic, zbyde 6 micu a postupuju jako v a, akorat misto 10 mam 6. Ze se v kazde prihradce uz nachazi jeden mic, me nezajima, ukol je rozmistit zbyvajici mice do 4-1=3 prihradek. To je jako radit 6+3=9 prvkove permutace z dvou prvku s opakovanim, jeden prvek se opakuje 6x, druhy 3x. Takze to je 9!/(6!*3!) = 9*8*7/6 = 3*4*7 = 84.
Co to jsou elementarni metody? Treba si to zkusit? Pres 200 moznosti? To asi ne.
A taky neni pravda, ze kdyz mame dva stejne vysledky, tak ze uvahy k nim vedouci byly obe spravne.
Zdravím,
laskavá moderátorská: v tématu má být jen jedna úloha (pokud nejde jen o ukázku úloh např. pro doporučení studijních materiálů) viz pravidla. Potom, pokud úlohu má zvládnout žák ZŠ, tak je lepší téma umístit do sekce ZŠ s příslušnou výzvou.
K tématu: úlohu
15. V jedné pizzerii lze objednat následující druhy pizzy: ančovičkovou, feferonovou, salámovou, černé olivy, sýrovou, zelené papriky, cibulovou, houbovou.
b) Určete počet možných objednávek jedné pizzy se dvěma různými náplněmi, je-li ještě nabízena buďto silná anebo slabá kůrka.
náš milý syn (kvarta 8letého gymnázia) provedl tak: vzal myš a udělal obloučky první náplni s každou další doprava, druhé náplně s každou další doprava atd. řekl (7+6+5+4+3+2+1) a krát 2). Potom byl odeslán spát.
↑ smajdalf: Tak to, prosím, rozděl do jednotlivých úloh v sekci ZŠ a výrazně popros, aby řešení bylo hlavně od žáků ZŠ. Zatím téma přesouvám do ZŠ. Další sbírková témata zamknu, pokud půjdu okolo :-)
↑ Sergejevicz:
Elementárními metodami jsou myšleny přesně takové postupy, které použil syn paní jeleny na úlohu 15b.
I když nejsem si jist, jestli by to třeba u té úlohy 20 vůbec šlo (jinak než přes kombinační čísla).
Každopádně díky moc, za řešení.
Tu 20 máš určitě správně, já jsem ji nakonec našel vyřešenou v sešitě ;-)
18a taky nevim, jak bych jinak řešil než přes kombinační číslo. Ale stejně děkuju za vyřešení :-)
Díky!
↑ jelena:
Za prvé se omlouvám za porušování pravidel.
Za druhé bych rád vyhověl a rozštěpil téma na tři dílčí, ale teď už mi nejde editovat ten úvodní příspěvek (zadání), abych 2 úlohy umazal a dal je do samostatných témat.
Takže, můžu akorát založit 3 nová témata a tohle potom označit za vyřešené?
Bude to tak vyhovující?
Jo, jinak poděkujte za mě synovi :-) Takhle přesně to máme řešit. I když, jak jsem psal výše Sergejeviczovi, nejsem si jist jestli by to u těch zbývajících úloh vůbec šlo takto jednoduše.
A vám taky samozřejmě děkuju.
↑ smajdalf:
u těch kvádrů to "dětsky" půjde
rozdělíš kvádry na tři typy
a) krychle - to by děti měly spočítat snadno
b) hranol se čtvercovou podstavou, ale ne krychle - i to by mělo jít. Podstav je 10 a boční hranu můžeš přidat 9 krát
c) každá hrana jiná - děti můžou začít úvahou 1. hrana 10 krát, druhá 9 krát třetí 8 krát. A nyní přijde krize, protože je nějak musíš dokopat k tomu, že každý kvádr započítaly 6 krát. To by se dalo např. tak, že bys měl model kvádru a nechal ho děti natáčet a zapisovat trojice hran
No a pak to sečteš
Zdravím,
↑ smajdalf: poděkování bylo vyřízeno :-) Ještě doplním, že řešení bylo doprovázeno komentářem "Jo, kdybys hrála turnaje, tak bys tomu i rozuměla".
U něho je zajímavé pozorovat, že např. při řešení olympiád techniky nezná, ale dokáže vymýšlet, jak to obejit (např. řešení soustav rovnic). Kombinatoriku nezná vůbec - opět zajímavé pozorování: teď ve školním kole byla úloha na čísla (2. úloha pro 9. třídu). Podrobněji nebudu, ještě není po termínu okresního kola, ale měl daleko efektivnější metodu počítání počtu všech čísel, než můj pokus o kombinatorickou kontrolu :-) V samotném návrhu tvorby čísel sice některé souměrnosti zapomněl, tedy za plný počet úloha nebude, ale ta technika počtu byla dobra. Matematická olympiáda ho však nebaví, dělá to jen ze zodpovědnosti. Sama bych nedokázala vhodné techniky mu vysvětlovat, neznám to. Tak jen organizačně dohlížím, aby přepsal a odevzdal včas.
Za druhé bych rád vyhověl a rozštěpil téma na tři dílčí,
:-) kolega Zdeněk to přesně dle podpisu zvládne i bez rozdělení. Pokud budeš chtít k některé úloze ještě pohled od ZŠ, tak si to samostatné téma založ, přidej třeba poznámku, že s moderátorským souhlasem (do budoucna samozřejmě vždy téma=úloha, pokud nebude důvod jinak).
Zdárnou pedagogickou přípravu přeji (ale nezávidím :-))
↑ zdenek1:
Díky Zdeňku, to je geniálně jednoduchá úvaha!
Přesně takhle bych potřeboval umět uvažovat taky - jako dítě :-)

Kolega smajdalf mi do reputace napsal "Perfektní a správné řešení (i když ne úplně podle zadání ;-)". Takze se musim optat, co ze zadani jsem nerespektoval.
Jo, jinak všechny úlohy máme řešit elementárními metodami, tzn. tak, aby to zvládl i žák ZŠ.
Tahle část nebyla úplně splněná, na ZŠ se kombinační čísla neberou pokud vím,
ale to je jen detail. Jak jsem psal výše, u některých úloh by to zřejmě ani jinak nešlo.
V podstatě se to mělo řešit tak, jak to udělal Zdeněk nebo syn paní Jeleny.
Ale to neřeš, pomohl jsi mi i tak :-)
Díky.
Stránky: 1