Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2

↑ adel2014:
co víš o funkci
? na definičním oboru se transformací nic nemění
Co to znamená +7? obor hodnot
posuneš o 7
x vyměň za y a vyjádři y - to bude funkce inverzní
↑ adel2014:
Je nejaký dôvod, pre ktorý by sa niektorá hodnota x nesmela dosadiť?
↑ adel2014:
Ahoj, ano, souvisí.
Doporučil bych, si před tím než začneš hledat definiční obor / obor hodnot nastudovat, co tyto pojmy znamenají.
Například zde (první odkaz na googlu)

Vždycky je třeba vědět, co co znamená. Hodit někam dotaz bez toho, abych věděl, co co znamená, to je na nic. Jak potom chceš diskutovat o dotazovaném problému? Obtížně, že? Taky je třeba si uvědomit, že funkci nemusí být možné invertovat celou. Inverze totiž existuje jen v případě, že je funkce prostá, takže správě se má před invertováním vyšetřit, na jaké podmnožině definičního oboru je funkce prostá. Pokud to bude vlastní podmnožina definičního oboru, je třeba funkci před invertováním zůžit na tuto podmnožinu, což v praxi znamená připsat k procesu invertování, pro jaká x ten proces lze provést.
↑ Freedy:
Na tento web jsem se přihlásila s tím, že jsem věřila, že mi tady někdo pomůže a ne aby se mi tady někdo vysmíval, že tomu nerozumím... vím samozřejmě co znamená obor hodnot a definiční obor, ale u inverzní funkce mi to není jasné. Prosím o konkrétní pomoc. Předem děkuji.
↑ adel2014:Ak niekto povie, ze na riesenie problemov je nevyhnutne presne vediet, co pouzite pojmy znamenaju, nejde o vysmievanie. A pokial ide o definicny obor a obor hodnot, tak upresni, co mas na mysli. Zatial to chapem tak, ze pre funkciu ktoru si sem napisala poznas jedno aj druhe ale nevies to urcit pre inverznu funkciu. Ale asi sa mylim a myslis to inak.
↑ adel2014:Tak zacnime s definicnym oborom. To by mala byt podmnozina
. Myslis, ze existuje nejake realne cislo, pre ktore by hodnota
neexistovala?
↑ vlado_bb:
podle mě neexistuje, pro všechna R tím pádem to má význam nebo se pletu?
↑ adel2014:Spravne. Mame teda definicny obor. POdme teraz na obor hodnot. Na to je dobre ak vies, ako vyzera graf funkcie
. Vies? Aky ma tato funkcia obor hodnot?
↑ adel2014:Presne tak. a co ak v exponente bude namiesto
vyraz
? ako sa teraz zmeni obor hodnot? Toto je jedine miesto celej ulohy, kde treba trosku rozmyslat.
↑ vlado_bb:
z výrazu (2x - 1) určím nulový bod, což je 1/2. ... takže to bude od 0 do 1/2 ?
↑ adel2014:Nie. Vezmi kalkulacku a dosadzuj za
napriklad
... a kresli si graf funkcie
. To ti zaberie dost vela casu, zatial sa lucim, ak bude treba, ozvem sa vecer.
↑ vlado_bb:A samozrejme da sa na to prist aj bez kreslenia, iba rozmyslanim. Skus.

Mas urcit D(f) a H(f) pro zadane f. K tomu nepotrebujes zjistovat inverzni fci - reaguju tim na to, ze jis psala, ze nevis, jak tomu bude u inverzni funkce.
Podivam se na zadani a predstavim si, ze se za x dosazuju libovolne realne cislo (vsechna realna cisla muze byt maximalni definicni obor, proto zkousime dosadit libovolne, beru za kandidata na def. obor cele R) a pak s tim x postupne provadim predpis funkce. Divam se, jestli pri aplikovani nektere operace neni na dosavadni vysledek kladena nejaka podminka.
Ve zde zadane fci nasobeni ctyrmi a nasledne odecteni jedne vyrobi z x nejake realne cislo, na vysledek se aplikuje exponenciala, ale o ni vime, ze muze "sezrat" libovolne realne cislo, zatim tedy zadna omezujici podminka na kandidata na def. obor nevyplynula. A stejne tak nevyplyne, nasobim li ctyrmi a pak pricitam sedm, to muzu udelat s cimkoliv, co vyleze jako vysledek te exponencialy, ze? Takze takhle prijdu na to, ze def. obor je R.
Obor hodnot vysetrim podobne, akorat se v kazdem kroku divam, co mi muze z prave provadene operace vylezt vzhledem k tomu, co do ni mohlo predtim vlezt, pricemz na zacatku muze vlezt cely def. obor.
Odmlcuji se, musim se venovat ted chvili necemu jinemu.
↑ vlado_bb:
takže obor hodnot bude y=(7, plus nekonečno) ?

Presne tak! :-)

A nezlob se na me, pokud jsem zduraznoval, ze je treba znat, co je co. Protoze kolega misaH tady napsal neco v tom smyslu, jesli jsou nejaka nedosaditelna x, na coz tys odpovedela otazkou, zda to souvisi s def. oborem, coz vypadalo, ze treba nevis, co je def. obor nebo jako ho hledat, protoze tuto kolegovu otazku si vlastne pokladame a hledame na ni odpoved - nedosaditelna x vyhazujeme z R, nedosaditelnost zpusobuji nektere dilci funkce ze zadaneho vyrazu, a to svymi definicnimi obory. Treba odmocnina "zere" jen nezapodna cisla, zlomek do jmenovatle "zere" vse krome nuly apod. :-).

No a ted, jak jsem psal ohledne te inverze, je potreba si rozmyslet, na jake podmnozine def. oboru. Takze ono obecne neplati, ze D(f^-1) = H(f) a H(f^-1) = D(f) (v tvem zapisu chybelo to ^-1).
Stránky: 1 2