Milena nasbírala do košíku poslední spadlé ořechy a zavolala na partu kluků, ať
se o ně podělí. Dala si ale podmínku: první si vezme 1 ořech a desetinu zbytku, druhý
si vezme 2 ořechy a desetinu nového zbytku, třetí si vezme 3 ořechy a desetinu dalšího
zbytku a tak dále. Takto se podařilo rozebrat všechny ořechy a přitom každý dostal
stejně.
Určete, kolik Milena nasbírala ořechů a kolik se o ně dělilo chlapců.
↑ lubos.kmoch:
Riešenie je asi na fundamental.cz

↑ misaH: Velmi děkuji. :)
Zdravím,
↑ lubos.kmoch: jen tak pro rozšíření mých obzorů - proč jsi potřeboval řešení? Je to školní kolo MO, termín sice již byl a brzy se řešení objeví na stránkách MO. Okresní kolo je 21.01 (ale to už snad nepůjde zařadit do účastníků)? Nebo pořád dávají MO jako vylepšení známky? Děkuji a zdary.

Reseni je aj preskumat stavovy priestor a zistit hrubou silou spravne riesenie (je lepsie nieco robit ako cakat ze ma oslni ta zazracna rovnica, na ktoru nie kazdy ma aby ju zostavil):
Taketo riesenie je tu toho prikladu s orechy:
http://www.hackmath.net/cz/priklad/1332?result=1
↑ petrik_ch:
Zdravím a děkuji,
když neoslní, tak jen neodevzdáš úlohu do MO (na to každý nemá, např. já nemám :-)). U nás doma se tato úloha řešila - samotná rovnice pro počet ořechů nebyla obtížná (jak jsem pozorovala přes stůl), potom ale nastoupila debata o počtu chlapců (také nebyla dlouhá). Oficiální řešení zatím vystaveno není, už je po termínu, tak snad bude brzy.
Co jsem pozorovala úlohy, tak dost často u MO (zejména mladších ročníků) se využívá spíš úvaha (s vhodným použitím vlastností čísel např.), než nějaká složitá rovnice. Naopak podezírám autory, že při tvorbě např. této úlohy vycházeli ze součtu řad.
Jak se vede projektu a jaké je využití? Děkuji.