Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 01. 2015 21:36

lucka14lucky
Reputace:   

Limita s e

Dobrý večer.

Prosím mám dotaz na tento výpočet.

Mám vypočítat lim$\lim_{t\ } = A + B . e^{-Ct}$    Je to limita jdoucí od t do nekonečna.

Mám zadané A= 20, B = 10, C = 0,02  .... Výsledek by měl být 20 krát 60 = 1200.

Ale nevím přímo, jak k tomu dospěli. Zkoušela jsem využít vzorec pro limitu z e:
$(1 + 1/n)^{n}$     ale špatně se mi s tím pracovalo.

Děkuji moc za pomoc.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 19. 01. 2015 22:05

Pavel
Místo: Ostrava/Rychvald
Škola: OU
Pozice: EkF VŠB-TUO
Reputace:   135 

Re: Limita s e

↑ lucka14lucky:

Obávám se, že za uvedených hodnot A, B, C druhý sčítanec bude nulový. Limita je rovna A.

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

#3 19. 01. 2015 22:18

Sergejevicz
Škola: Mgr. mat. a fyz. modelování na MFF UK v r. 2014
Pozice: výpočtář
Reputace:   21 
Web

Prosím, limita nikam nechodí, a rozhodně nejde od t do nekonečna. To t je to, co jde do nekonečna, limita je pevná hodnota, ke které jdou hodnoty funkce proměnné t, jde-li t do nekonečna.

Jinak je to jednoduchý příklad. Pro C > 0, což v našem případě je, je, jak i kolega psal, limita rovna A, protože ta exponenciála jde k nule, násobená je B, ale to na to nemá vliv, tak pro t -> inf zbyde jen to A.

Kopáček: Mat. anal. nejen pro fyziky, Veselý: Zákl. mat. anal., Bečvář: Lin. alg., Matfyzpress
Bican: Lin. alg. a geom., Academia

#4 19. 01. 2015 22:36

lucka14lucky
Reputace:   

To jdoucí má člověk takové vžité a ani pořádně neví, co to znamená. Aha, takže ve výsledku jednoduchý příklad.

Tak jo. Děkuji moc.

#5 20. 01. 2015 04:53 — Editoval Sergejevicz (20. 01. 2015 05:12)

Sergejevicz
Škola: Mgr. mat. a fyz. modelování na MFF UK v r. 2014
Pozice: výpočtář
Reputace:   21 
Web

↑ lucka14lucky: No to je jedna z věcí, která mě teda celkem štve, jen tak něco říkat a nevědět, co to znamená. Jsme v matematice, tady mají mít věci hlavu a patu. Co to znamená, to vědět potřeba je. Nebo ty snad myslíš, že je dobré pracovat s pojmy, a přitom nevědět, co znamenají? Vždyť to se s nimi pak i těžko pracuje.

Jestli máš vžité "limita jdoucí někam", tak si to zase rychle "vyžíj", resp. odvykni. Protože to je nesmysl, pro ty tu není místo. Naopak si vžij "limita pro x jdoucí do nekonečna z funkce...", nebo krátce "limita funkce pro x do nekonečna", či "limita x do nekonečna funkce", což je doslovné přeříkání toho, jak se to zapisuje (předložky "pro" nebo "z" se do matematického vyjádření nezapoitují, že).

Mimochodem ti tam v zadání chybí šipka a neknečno pod "lim" za "t", v TeXu se to píše např. \rightarrow\infty.

Kopáček: Mat. anal. nejen pro fyziky, Veselý: Zákl. mat. anal., Bečvář: Lin. alg., Matfyzpress
Bican: Lin. alg. a geom., Academia

Zápatí