Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dane:
zrezaný (komolý) ihlan s podstavou pravouhlého štvoruholníka
strany a,b podstavy a=5cm , b=8cm
uhol hrany ihlanu s uhlopriečkou podstavy =45
výška zrezaného ihlana 15cm
vzratat treba.
dĺžku bočnej strany ihlanu - to viem
dĺžku hrán hornej podstavy - s tym neviem pohnut
prosim pomozte

↑ thomyas:
Něco se mi na příkladu nezdá. úhlopříčka podstavy - obdélníku- je odm(89). Jestliže úhel hrany - předpokládám boční - s úhlopříčkou podstavy je 45 st, pak trojúhelník vytvořený boční hranou, výškou a částí úhlopříčky je rovnoramenný a přitom úhlopříčka má necelých 10 cm?? Nebo mám špatnou představu:-)
↑ thomyas:Přidám se i já , úhlopříčka podstavy vychází 9,43cm a to je nějaká malá hodnota :-(
↑ marnes: :-) už ses díval ve fyzice na toto : mně to vrtá hlavou :-(
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=50619#p50619

↑ jelena:No v tom je ten problém. Ten kelímek jem si představil hned, jsem ale za to, že úhel mezi hranou a úhlopříčkou je jako úhel v trojúhelníku, tudíž může být i tupý. Ale asi to tak bude, protože pak by to nešlo asi řešit:-)

↑ thomyas:Takže pokud má Jelena pravdu, pak jsem si vypočítal délku úhlopříčky v dolní podstavě - odm(89). Horní podstava bude mít úhlopříčku o 30 cm delší, protože boční hrana svírá s úhlopříčkou 45 st a vytváří trojúhelník rovnoramenný s rameny 15 cm( na každé staně = celkem o 30 cm více). Horní a dolní podstava jsou podobné obrazce. Poměr podobnosti je poměr horní ku dolní úhlopříčce, tj k=4,18 a tudíž i rozměry horní podstavy musí být k krát větší a´=8.4,18=33,44 b´=5 . 4,18=20,9