Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 01. 2015 20:35

FERRYchodl
Zelenáč
Škola: VOŠ Písek
Pozice: student
Reputace:   

Diferenciální rovnice třetího řádu, možný překlep v zadání

Krásný večer všem.

Mohu se zeptat, zda u diferenciální rce: $y'''+2y''-3y=0$ nemůže být chyba a nemělo by být na konci: $3y'$ ?

Pokud by to tomu tak bylo, je chyba v zadání a je to brnkačka. Pokud celé, výše uvedené zadání, je správné, jsem v koncích.

Máme takové seznámení s dif. rovnicemi a toto bych potřeboval objasnit.

Za každou připomínku předem děkuji.

Zdraví, Chodl František

#2 20. 01. 2015 21:00 — Editoval Sergejevicz (20. 01. 2015 21:02)

Sergejevicz
Škola: Mgr. mat. a fyz. modelování na MFF UK v r. 2014
Pozice: výpočtář
Reputace:   21 
Web

Re: Diferenciální rovnice třetího řádu, možný překlep v zadání

Nejsi v koncích, tedy pokud jde o vyhledání kořenů char. polynomu. Protože viz. Jeden kořen se dá dokonce uhádnout snad na první pohled. Vlastně vždycky zkusím +/-1.

Když máš kořen, můžeš polynom příslušným lin. dvojčlenem vydělit a jis v situaci s kvadraticou rcí, tedy doma a ne v koncích :-).

Ovšem ta zmíněná věta platí jen pro případné racionální kořeny. Pokud takové nejsou, tak se zase koncům přiblížíme. Ale to zas asi tak nehrozí, příklady bývají zadané tak, aby byly řešitelné.

Kopáček: Mat. anal. nejen pro fyziky, Veselý: Zákl. mat. anal., Bečvář: Lin. alg., Matfyzpress
Bican: Lin. alg. a geom., Academia

#3 20. 01. 2015 21:21

FERRYchodl
Zelenáč
Škola: VOŠ Písek
Pozice: student
Reputace:   

↑ Sergejevicz:

Tak děkuji, ale zřejmě jsem to nepochopil. Mám vydělit $y'''$, pak by mně vyšlo $1+\frac{2}{y}-\frac{3}{y^{2}}$

To bude zajisté špatně a ta kv. rce tam moc nevychází :-). $y(y-1)*(y+3) $ z toho přeci udělat nejde.

#4 21. 01. 2015 00:17

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

↑ FERRYchodl: charakteristická rovnice k $y'''+2y''-3y=0$ je $k^3+2k^2-3=0$ a to  se rozloží po přepisu $k^3-1+2k^2-2=0$ (ale mám dojem, že komplexní kořeny v tom nakonec budou), řešitelné by to však být mělo.

Pokud se opravdu nezdá, tak buď se ještě podívat na výsledek, pokud je uveden a zda nenavede na překlep, nebo přímo se poptat autora zadaní. Odkud je úloha? Děkuji.

Zápatí