Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, prosím vás potrebovala by som pomôcť pri riešení integrálov. V príkladoch som sa dostala do určitého bodu, z ktorého som sa nevedela posunúť ďalej, alebo nerozumiem výsledku, prečo je to tak. Veľmi by mi pomohlo na skúšku, keby ste mi objasnili aspoň niektoré príklady. Ďakujem za pomoc s akýmkoľvek príkladom
1)
.... po substitúcii som sa dostala sem:
. Výsledok je
. Otázka- v tomo vzorci
môžem teda brať x ako celý menovateľ??
Zdravím,
budeš v tom mít dost zmatek - do tématu prosím jen jednu úlohu viz pravidla. Také doporučuji návrh prozkoušet krokově v MAW. Téma jsem upravila jen na jednu úlohu.
Piš, prosím, od začátku, jak jsi zavedla substituci a jak jsi dosazovala (také úlohy přímo od zadání, ne od mezikroku po substituci).
1. úloha
Tvá substituce, co jsi dělala potom? Teorii a vzory máš? Děkuji.
↑ jelena:
ospravedlňujem sa, neuvedomila som si toto pravidlo
Substitúcia: 

Pričom platí, že
↑ Dominika_L:
děkuji, když jsi substituovala
, tak po dosazení musíš mít pouze proměnnou t (po které budeš po substituci integrovat):
, teď můžeš použit vzorec a na závěr vrátit zpět substituci.
Není dobré při úpravách v jednom zápisu s integrálem mít různé proměnné (x a t), buď si to připrav jako mezivýpočet a potom přepiš do integrálu, nebo je dobré si zvyknout vidět přímo v zápisu integrálu, že 
, potom nahrazuješ rovnou. Taková úprava se ještě používá jako vzorec
(slovně "v čitateli je derivace jmenovatele"), ale nácvik substituce se hodí také? Je to přehledné? Děkuji.
↑ jelena:
ó ďakujem, tú hlúpu chybu pri substitúcii som si už teraz všimla. Poznám aj ten druhý vzorec, ale vôbec mi pri riešení nenapadol. Vďaka
↑ Dominika_L:
také děkuji, to možna bude i problém použití substitucí v dalších úlohách - že nedokončuješ dosazování. Pokud něco bude nejasné (a ani s MAW - používáš?), potom lepší nové téma.
Ještě doplním substituci k tomuto typu úloh
(obdobné i b). Zde správně volíš
, potom odsud
a tak použiješ pro dosazení místo x do 1. závorky. Podobné vyjádření x budeš potřebovat i u dalšího zadání.
Toto téma označím za vyřešené.
↑ jelena:
MAW som nepoznala doteraz..
s týmto príkladom mám stále problém, tak naň založím novú tému
Stránky: 1