Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mohla bych někoho poprosit, jak postupovat, když mám zadanou obecnou rovnici přímky a mám z ní napsat parametrickou? Z materiálu na internetu to nechápu.
↑ Katerinka444:Vies co je to normalovy vektor priamky a ako ho najdes zo vseobecnej rovnice? A ze tomu nerozumies z materialu na internete nie je prekvapujuce, vykasli sa na internet, pozri do ucebnice.
normálový vektor vím....jen bych potřebovala někde najít postup, učebnici žádnou nemám, do školy už pár let nechodím.....

↑ Katerinka444:
Co potřebujeme k PR? Vektor směrový a bod na přímce.
Z OR známe vektor normálový. Umíme k němu směrový?
Známe OR. Umíš najít libovolný bod na přímce.
Odpovědi mají znít ano, vše jde určit a poté tedy napsat PR. Stačí?
↑ Katerinka444: A víš, jak z normálového vektoru udělat směrový?
Možno by som našla natvrdo dva body priamky (napríklad A[0;...] , B[...;0], urobila z nich smerový vektor a zapísala parametrické rovnice priamky.
↑ Katerinka444:
To všechno, co ti píšou, je zbytečně složité.
Prostě si vypočítej 
a přejmenuj
na 
dostaneš
a je to

To všechno, co ti píšou, je zbytečně složité.
Věc názoru :-) Nemyslím, že by třeba "můj" postup byl složitý.
Zdravím,
↑ marnes: to je spíš problém definice - parametrizace je určitá operace, proces, který se však na SŠ (pokud mi sahá paměť) nedefinuje, ani není osvětlena. Tedy spíš se provádí mechanická práce (jak to provést - viz návrhy) bez pochopení pojmu.
Naopak kolega ↑ zdenek1: tuto techniku s využitím pojmu používá, ale opět bez komentáře k pojmu.