Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, pomohl by mi nekdo vyresit tyto ulohy?!
1.)Je dána přímka p,kružnice k a bod M
- k(O,2cm)
- vzdálenost OP je 4cm
- p je kolmé k OP
- P leží na p
- bzdálenost bodů OM jsou 3 cm
- úhel POM je 30 stupnu
Sestroj čtverec ABCD kde:
-A leží na K
- C leží na p
- B,D leží na polopřímce PM
2.)Je dána přímka p, kružnice k a bod M
- k(O,2,5cm)
- zdálenost OP je 4cm
- p je kolmé k OP
- P leží na p
- vzdálenost OM je 3cm
- úhel POM je 30 stupnu
Sestroj čtverec ABCD kde:
B leží na k
D leží na p
A leží na M
Děkuji moc, nějak si s tím nevím rady.
Ad.1. Sestrojíme přímku q souměrnou s p dle přímky PM (osová souměrnost) a zajímáme se o průsečíky přímky q s kružnicí k.
Vysvětlení: Označme toto zobrazení symbolem f. Nechť A je průsesečík přímky q s kružnicí k, a dále C takový bod přímky p , pro který je f(C) = A.
Potom AC je úhlopříčkou hledaného čtverce. Druhý průsečík přímky q s kružnicí k představuje druhé řešení úlohy.
Ad 2. Sestrojíme přímku q otočením přímky p okolo bodu M o pravý úhel a zajímáme se o průsečíky přímky q s kružnicí k.
Vysvětlení postupu je analogické jako u příkladu 1.
Pozn. a) V tomto případě by bylo možná jednodušší otočit ne přímku p, ale kružnici k, a pak bychom uvažovali průsečíky přímky p
s kružnicí f(k).
b) Otočení o pravý úhel je možno provést dvěma směry.
no tu jednotku by som spravil ako Rumburak ........tak ze si nakreslim kruznicu, spravim OP............... na to 30stupnovi uhol a vznikne mi OM
spravim priamku p ktora je kolkma na OP................. potom si spravim priamku q(súmernú s p), súmernú podla priamky PM a tá mi pretne kružnicu.
Tam si dam bod A...................spravim kolmicu z budu A na priamku PM, ktorá pretne priamku p a tam si dám bod C................. a už mám body AC a (uhlopriečku štvorca), tak si to len doplním do štvorca...