Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím
mohl by mi prosim vas nekdo poradit s touhle ulohou ? nevím si rady
sestrojte graf funkce y=-x+0.5 a zjistete zda-li body a,b,c leí na přímce která je grafem teto funkce
A=(6,-5,5)
B=(-2,3)
c=(0,-1)
jak mám vedet jestli tyto body lezi na ose x nebo y ?
↑ ullis91:
Dobrý den.
A proč potřebujete vědět, na které souřadnicové ose tyto body leží ? Spojitost dotazu s úlohou mi uniká.
↑ ullis91:
Narýsovat tu přímku ?
Zvolte si její dva libovolné body - tak, že zvolíte x a z rovnice dopočítáte příslušné y. Tyto dva body vyneste do souřadnic a narýsujte přímku, která jimi prochází.
Ty dva zvolené body nemusí být zrovna ty, které leží na osách, ale mohou:
Průsečík přímky s osou y zjistíte tak, že položíte x = 0 a z rovnice dopočítáte příslušné y.
Průsečík přímky s osou x zjistíte tak, že položíte y = 0, z rovnice dopočítáte příslušné x.
↑ ullis91:
To chce body trochu dál od sebe, ať se ta přímka dá narýsovat přesně.
Třeba: x = -3 --> y = -(-3) + 0.5 = 3 + 0.5 = 3.5 --> bod M(-3, 3.5)
x = 3 --> y = -3 + 0.5 = -2.5 --> bod N(3, -2.5)
Takže vynést body M, N; proložit jimi přímku atd.
Poznámky - hodnoty y pro x = 1, 2, 3 jsou správně.
Edit: Doplněno - není třeba zmatkovat, to se poddá.
↑ ullis91:
Teď zase nevím, jaký průsečík a proč jej hledat.
Tak postupně:
Vynést do soustavy souřadnic (narýsovat) body M(-3, 3.5) a N(3, -2.5) a propojit je přímkou.
↑ ullis91:
Ano, jen jsem je zvolil tak, ať po vynesení do souřadnic jsou trochu dál od sebe, ať se ta přímka dá narýsovat trochu přesněji.
V podstatě by bylo možno použít i body x = 1, x = 2 nebo x = 3, jen by ty body byly trochu namačkány na sobě.
↑ ullis91:
Moment. Já to přece jenom nakreslím. Bude to ale chvíli trvat.