Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, mohl by mi prosím někdo poradit, jak na tento příklad? Nemůžu s tím vůbec hnout :/ Děkuji
x - 2y + 2z =1
4x - 11y + 13z - 15t = 4
x - 3y + 3z - 3t = 1
3x - 7y + 11z - 15t = 3
Zdravím.
Například když z první rovnice vyjádříme x a dosadíme do ostatnách rovnic, dostaneme soustavu, v níž je
počet neznáných i rovnic o jednu menší. Podobně dále, až se dostaneme k jedné rovnici o jedné neznámé.
Takto by to měl umět vyřešit už středoškolák.
Vedle této "dosazovací" metody známe ještě sčítací metodu, z níž vychází Gaussova eliminační metoda. Při ní
je soustava rovnic representována příslušnou maticí a jednotlivé operace s rovnicemi v rámci sčítací metody
se provádějí pouze na řádcích této matice. Já jsem taká byl z toho vedle, když jsem to viděl poprvé. Ale nejde
o nic jiného než o sčítací metodu v poněkud jiném převleku.

↑ Moncaps:
Ahoj a co přesně nevíš?
Uprav pomocí Gaussovy eliminace na horní stupňovitý tvar.
Asi jsem v tom hledala větší složitost než je :) vyšlo mi to takto, ale výsledcích je t a s prohozeno...je to jen tím, že si to jinak označili? Já jsem t nechala t a za z dala parametr s..
http://forum.matweb.cz/upload3/img/ … 5243_n.jpg
↑ Moncaps:
Dobrý den.
A jak vychází zkouška?
Stránky: 1