Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Zdravím,
vyřešil jsi charakteristickou rovnici, kořeny jsou reálná čísla, jeden kořen je dvojnásobný. Rovnice není homogenní - pravá strana není nulová, kterou metodu jste brali k řešení (neurčitých koeficientů nebo variaci konstant - viz odkaz, nebo něco jiného?). MAW by měl ukázat obě metody, ale variaci konstant používá jako univerzální - zkoušel jsi? Děkuji.
ahoj ↑ Fobl:,
doporučuji metodu neurčitých koeficientů. Variace konstant je sice univerzální, ale v tomto případě bude asi dost nepříjemná.
↑ Eratosthenes:
Zdravím, já ještě žádnou metodu nenavrhuji, jen zjišťuji, jak je na tom kolega a nabízím odkaz, kde jsou obě metody a porovnání metod (jako univerzální variaci konstant nabízí MAW - i když teď jsem zviklaná, kterou nabízí jako univerzální), v každém případě v historii MAW tuto úlohu již vidím vloženou v 19:46 jak v jedné, tak druhé metodě).
↑ Fobl:
Zdravím,
teď abychom ten hokej ještě nezakčnili. Ještě na úvod - a to zatím nebylo řečeno, že lze zavést substituci
, potom rovnice přejde na rovnici 2. řadu a mohl bys s MAW projít metodu neurčitých koeficientů pro 2. řad (na závěr ale by bylo třeba ještě výsledek integrovat).
V každém případě viz kolega ↑ Eratosthenes: bychom měli zůstat u neurčitých koeficientů - tuto metodu, jako takovou, ovládáš? (zatím bych řekla, že spíš směruješ k variaci konstant - tak?).
↑ Fobl:
ano, pokud jde o název metody, tak je to jedna z variant "neurčitých koeficientů". Použitím výsledku charakteristické rovnice jsi sestavil obecné řešení, teď se podíváš na pravou stranu
a sestavíš partikulární řešení ve tvaru - viz str. 25 (doufám, že jsem našla některý váš materiál).
Jelikož z pravé strany máme
,
,
, potom
není kořenem charakteristické rovnice, jak jsi našel v 1. části výpočtu. Polynomy (s ohledem na nejvyšší stupeň - kvadratický dvojčlen
) bys měl mít ve tvaru
a
a půjde o nalezení těchto koeficientů.
Pokud jsem nic nepřehlédla, potom už budeš derivovat a dosazovat do levé strany rovnice
a porovnáním s pravou stranou
hledat příslušné koeficienty.
Tomuto je rozumět a nemám nějakou nesrovnalost? Děkuji.
----------------
Takové poznámky:
a) toto je spíš mechanický popis procesu, teorii okolo - záleží, jak podrobně berete,
b) navrhla jsem substituci
. Jelikož použití substituce se bude lišit pouze ve tvaru obecného řešení, partikulární zůstane stejné, ale s menším počtem derivování pro dosazování nalevo, tak ještě můžeš projít i tuto variantu.
↑ Fobl:
Pozor! Pravá strana není tvaru
ale![kopírovat do textarea $e^{0\cdot x}\[ (2x+1)\sin x+ (x^2-4x)\cos x\]$](/mathtex/e5/e59573c3f616b37c5cfdc223fcce092d.gif)
což v tomto případě není tak docela totéž...
PS: omlouvám se, přehlédl jsem. V postupu to uvažováno je a v tomto případě to nemá na výsledek vliv.
Zdravím,
↑ Fobl: neplatí, že
, ale předpokládáme
(nebo jak máš s q, p) a tento tvar derivujeme do 1. derivace, do 2. derivace, do 3. derivace a výsledky dosadíme na místa odpovídajícím derivacím do levé str. rovnice
.
↑ Eratosthenes: mám nějaký nepořádek, nebo může být? Děkuji.
Zdravím,
což předpokládám že je
to bohužel nepředpokládáš dobře. Máš rovnici
, tato rovnice má nějaké řešení, které, když dosadíš do rovnice, tak rovnice bude platit.
Ty předpokládáš, že partikulární řešení je
a budeš ho dosazovat nalevo tak:
Nalevo po úpravách vzniknou předpisy obsahující
nebo
a u nich nějaké koeficienty, které porovnáš s koeficienty stejných goniometrických funkcí napravo.
Dobrý den.
Příklad je.
Levou stranu jsem spočetl. Ta vyšla
.
Teď schází pravá.
Předpokládám,že u funkce sin x je A člen
tj. 0, B u
tj. 2 a C je 1 u funkce cos x je D=1, E=-4 a F=0
Vycházím z toho, že vzoreček by byl![kopírovat do textarea $y_{p}=e^{p\cdot x}x^{r}[ (Ax^{2}+Bx+C)\sin x+ (Dx^2+Ex+F)\cos x]=e^{0}x^{0}[ (2x+1)\sin x+ (x^2-4x)\cos x]=[ (2x+1)\sin x+ (x^2-4x)\cos x]$](/mathtex/a9/a944a663bef0dcbeab3e7efe22dd6349.gif)
Tudíž předpokládám
tj.

Postupoval jsem nejspíš špatně, protože WA ukazuje něco úplně jiného, tj.
↑ Fobl:
Zdravím a děkuji, levou stranu ještě opravíme: jeden kořen charakteristické rovnice byl 0, dvojnásobný kořen charakteristické rovnice byl (-1), tedy obecné bude
.
WA má v závorce
to je naše
(u prostředního členu), jeho
je naše
.
U partikulárního: bez ohledu na pravou stranu musíš derivovat navržené řešení, tak jak je napsáno:
toto, prosím, 3krát derivuj a dosazuj do
. Toto neděláš pořád. Derivuj, prosím, a potom dosazuj a až potom porovnávej s pravou stranou.
Děkuji.
Takže když na to koukám, mám tam překlep, a to ten, že jsem prohodil sin a cos, chápu li to dobře. Když na to koukám domnívám se, že ve výsledku by to zřejmě nehrálo roli. Vyšlo by to stejně, ale vyučujícímu by se to moc nelíbilo, protože by tam došlo k porušení matematických pravidel. Nemýlim li se.
ve výsledku by to zřejmě nehrálo roli
pokud máš jen překlep při přepisu na fórum a na papíře máš dobře, tak to je překlep. Jinak to je chyba a derivuj, prosím, pořádně - ve výsledku se projeví všechno, jak chyby, tak překlepy.
Tak zítra se na to zase vrhnu, jelikož dnes už to nestíhám, protože musim jít do práce.

Měl jsem to špatně zderivované na papíře, tak už jsem si to opravil, zatím jsem uvedl jen 1. derivaci, na papíře mám ještě druhou. Jen bych se chtěl zeptat, zda je správně.
Děkuji.
Dobrý den.
Zkoušel jsem to počítat a řekl bych, že je to špatně, protože tam mám zdlouhavé výrazy. Nezdá se mi, že by to profesor zadal tak, aby vycházely takto zdlouhavé výrazy.

Potom by mně ještě zbývalo porovnat to s pravou stranou a doplnit tyto dílčí výsledky do obecného řešení.
Stránky: 1 2