Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 02. 2015 00:08

check_drummer
Příspěvky: 4650
Reputace:   101 
 

Pevní Godelova věta o neúplnosti

Ahoj,
když o tom tak přemýšlím, tak vzhledem ke Godelově větě o úplnosti (tedy, že věta teorie T je dokazatelná právě když je v každém modelu T pravdivá), není věta o neúplnosti zase tak překvapivá: To, že v přirozených číselech (jako jednom z (potenciálně mnoha) modelů aritmetiky) budou existovat pravdivá tvrzní, která nebudou dokazatelná, to není dle mého zas tak překvapivé.

PS: Chápu to správně, že pokud je teorie T úplná (tj. lze v T dokázat buď tvrzení V nebo tvrzení nonV), pak v každém jejím modelu je každé tvrzení buď vždy pravidvé nebo vždy nepravdivé? To je ovšem hodně silná podmínka...

Jaký máte na výše uvedené prosím názor?

Další zajímavý dotaz: Existuje nějaký formální postup jak "dokázat" (nejdená se ovšem o klasický důkaz, jak plyne z dalšího textu), že v jednom konkrétním modelu dané teorie T je nějaká věta pravidvá? Bylo by asi nutné definovat, co v tomto případě znamená "dokázat"...


"Máte úhel beta." "No to nemám."

Offline

  • (téma jako vyřešené označil(a) check_drummer)

#2 05. 02. 2015 10:05 — Editoval OiBobik (05. 02. 2015 10:17)

OiBobik
Moderátor
Místo: Brno/Praha
Příspěvky: 1013
Škola: MFF UK Mat. struktury
Pozice: student
Reputace:   82 
 

Re: Pevní Godelova věta o neúplnosti

↑ check_drummer:

Ahoj,

myslím, že větu o úplnosti chápeš správně. Zní to jako docela silná podmínka, ale člověk dokáže po chvilce přemýšlení přijít na celou obecnou rodinu příkladů teorií, kdy je splněna. Konkrétně: Kdykoli mám strukturu $\mathbb{M}$ v nějakém jazyce, můžu uvažovat množinu všech sentencí daného jazyka platných v dané struktuře ($Thm(\mathbb{M})$). To je zcela zřejmě vždy úplná teorie, jelikož kdykoli mám sentenci, buď je sama součástí té teorie, nebo je součástí teorie její negace.

Odtud je mimo jiné vidět, že ne každá teorie dost silná na to, aby formalizovala aritmetiku, je nutně neúplná - Když třeba vezmu $\mathbb{N}$ jako strukturu v $+, \cdot, 0, 1$ a podívám se na $Thm(\mathbb{N})$, tak to je určitě úplná teorie a je dost silná na formulování aritmetiky. Čeho se týká Gödelova (první) věta o neúplnosti, jsou rekurzivně spočetné teorie - tj. takové, že je dokáže vypsat nějaký stroj, když mu dáš nekonečně mnoho času. Takže z tohoto pohledu říká např. o teorii $Thm(\mathbb{N})$, že ji zkrátka "jen" není možné nějak rozumně axiomatizovat, tj. vzít si papír a tužku a napsat si pár axiomů a pár schémat axiomů, ze kterých by už plynul zbytek tvrzení.

Když se na to člověk kouká takto, přijde, mi, že ta věta o neúplnosti stále docela překvapivá je - nejde ani tak o to, že když mám nějaké axiomy popisující aritmetiku, řekněme PA, tak že by je nešlo doplnit na úplnou teorii, ale jde o to, že tato doplnění jsou v jistém smyslu "nepřístupná" (tj. musím tam přidat tak divokou kolekci axiomů, že bych stroji nevysvětlil, jak to dělám).


"The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club." [xkcd]

Offline

 

#3 10. 02. 2015 17:33

check_drummer
Příspěvky: 4650
Reputace:   101 
 

Re: Pevní Godelova věta o neúplnosti

↑ OiBobik:
Ahoj, díky za reakci.


"Máte úhel beta." "No to nemám."

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson