Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, když jsme brali tečny k různým křivkám, tak se vždy odvozovali z obecné rovnice
například kružnice
a tečna k této kružnici by byla
No a moje otázka zní proč? Proč se to dá tahle hezky rozdělit a vyjde to, z čeho je to odvozený?
Snažil jsem se hledat, ale nacházelo mi to jen derivace, což nechci. Děkuju za informace :)
Ahoj,
dá se to odvodit například z té obecné rovnice.
Rovnice tečny ke kružnici k (analogický postup u všech kuželoseček) ve tvaru:
je 
po roznásobení dostáváš:

což je tvar, do kterého lze převést každou kružnici. U hyperboly,paraboly, elipsy obdobně
Ahpj, děkuju za reakci, ale asi sem se špatně vyjádřil. Já to umím i u středových tvarů, ale mě zajímá ten princip proč když nahradím jedno X a Y za body dotyku, tak dostanu tečnu. Proč to funguje, proč nedostanu třeba normálu nebo něco nesmyslnýho?
↑ Quimby:
Dobrý den,
zkuste se podívat na tento web: http://www.realisticky.cz/hodina.php?id=963
↑ Quimby:
Dobrý den.
Pro jednoduchost např. tečna kružnice
v jejím bodě x0, y0:
Rovnice svazku přímek v bodě x0, y0:
, derivace rovnice kružnice v bodě x0, y0 

Edit - zase pozdě, ale už to nechám.
Edit_1 - ještě doplním pro zajímavost:
Stejnou rovnici má tzv. polára kružnice vzhledem k bodu A mimo kružnici - je to přímka, která prochází body dotyku tečen vedených ke kružnici z bodu A. Nalezením jejich průsečíků s kružnicí tudíž nalezneme oba body dotyku tečen spuštěných na kružnici z bodu A.