Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, chtěl bych Vás moc požádat o pomoc. V rámci procvičování jsem počítal několik příkladů na iracionální rovnice se sbírky a s jednou si nevím rady (řešení v oboru R):
Normálně jsem rovnici počítal tak jako obvykle, umocňoval jsem ji. V tomto konkrétním případě ji bylo nutné umocnit dvakrát. Vyšlo mi, že řešením jsou všechna reálná čísla. V řešení sbírky je však uveden jako řešení pouze uzavřený interval od 5 do 10 (při zkoušce dosazením to skutečně takhle platí). Zkoušel jsem udělat podmínky výrazů pod odmocninou, jenže vždy se dostanu k iracionální nerovnici, kterou nevím jak řešit (protože neekvivalentní úpravy použít nemohu) a navíc výraz pod odmocninou vychází jako vždy kladný. Tudíž nevím, jaká je cesta ke správnému řešení, prosím Vás o pomoc. (poznámka na závěr: v řešení je jako rada uvedeno provést substituci
, nicméně když jsem to udělal, potvrdil se akorát uzavřený kruh a vyšlo mi y na 2 = x-1).
Zdravím,
↑ mb1303: zde se hodí (k doporučování substituce) využit takové usnadnění - pokud pod odmocninou jsou stejné neznámé (nejlépe se stejným koeficientem, jako zde x a x), potom pomůže jednu odmocninu přenést na druhou stranu a až potom umocnit
A potom se hodí pod odmocninou uvidět toto: 
Je to vidět, jak využit? Děkuji.
S tou substitúciu to vidno oveľa lepšie - a bol to nápad zadávateľa.
↑ misaH: Mnohokrát děkuji :-) Jen jsem si nedokázal uvědomit, že pokud substituuji, musím nahradit všechna x, protože pokud jsem nahradil jen ten výraz pod odmocninou, vznikly v rovnici dvě neznámé a to pak nevedlo k řešení. Nevíte, zdali jde nějak odůvodnit, proč tato rovnice nelze řešit pomocí umocňování?
↑ misaH: Nevím, jestli dělám chybu někde já, ale ať to řeším umocňováním jakkoli, vždy se dostanu k tomu, že x se rovná všem reálným číslům. Ale to už je jedno, podstatné je, že to řešení přes substituci vyjde bez problému
Stránky: 1