Ahoj,
mám 2 variace příkladů s loďkou, který jsem již počítala a vyšel mi správně, ale nevím tyto dva příklady. Dovolila jsem si oba dva příklady slepit k sobě, protože si jsou velmi podobné, jestli to tedy nebude vadit. Předchozí příklad jsem počítala zde a vyšel mi správně: viz http://forum.matweb.cz/viewtopic.ph … 83#p463483
1. příklad:
U tohoto příkladu jsem postupovala analogicky a tedy takto:
v2=5km/h=1,38m/s
v1=12km/h=3,33m/s

Ve výsledcích je 8,4min a zkoušela jsem počítat bez zaokrouhlování a stejně jsem nedostala tohoto výsledku, tak přemýšlím, že by jsem mohla dělat něco špatně, tento příklad se jeví asi jen na první pohled podobně, ale asi se počítá jinak, tak jestli by někdo věděl?
2. příklad:
U tohoto příkladu nevím vůbec jak bych měla postupovat?
Oba příklady nejsou zařazeny v sekci Kinematika, jako první příklad, na který jsem dávala odkaz, který jsem počítala, ale jsou zařazeny v sekci vektorová algebra.
↑ Katka1988:
Dobrý večer.
První příklad není analogický předchozímu příkladu. Teď máte zjistit nejkratší čas k přeplutí řeky - není řečeno, že minimální čas přeplutí bude při plavbě po nejkratší dráze.
Druhý příklad - řekl bych, že
Děkuju moc! ten druhý příklad mi po Vaší / tvojí úvaze vyšel, moc děkuji. Akorát stále tápu u prvního příkladu, zjistila jsem, že autoři v učebnici asi zaokrouhlovali, protože když zaokrouhlím ostře rychlosti na 1,4 m/s a 3,3 m/s tak čas vyjde na 8.38 min, coz je hodne blizko 8.4min, kdyz bych vzala v potaz, ze mohli nekde cestou zaokroulohit jeste nejaky uhel... Ale jestli to je tedy jak rikas ty, tak moc nevim jak bych na to sla?
↑ Katka1988:
Vlastně - za nejkratší dobu musí loďka řeku přejet, pokud bude vektor její rychlosti stále kolmý ke břehu, tzn. její rychlost v tomto směru bude 3.33 m/s a řeku přepluje za čas
(bez ohledu na to, jak rychle loďku unáší proud).
Pokud tak pojede, bude její rychlost
a po skutečné dráze o délce s dané vztahem
.
Takže bych řekl, že ve výsledku k příkladu je chyba nebo zadání nechápu správně.