Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, narazil som na takuto ulohu a neviem ako by som ju mal riesit, zadanie:
V triede je 50 ziakov. Z nich 20 hra futbal, 18 volejbal, 15 basketbal. Pritom 12 ziakov hra sucasne futbal a volejbal, 12 sucasne futbal a basketbal, 8 sucasne volejbal a basketbal a konecne len 6 ziakov pestuje sucasne vsetky tri sporty. Zistite, kolko je v triede takych ziakov, ktori nepestuju ani jeden sport.
vienov diagram som nakreslil a nieco mi aj vyslo ale ako budu vyzerat tie rovnice?
tri kruhy ktore sa navzajom pretinaju
↑ geovektor1:
Vennovým diagramem do jistě jde. Ale sám jsi to nazval Kombinatorická úloha. Slyšel jsi někdy o Principu inkluze a exkluze?
S jeho využitím je to na jeden krátký numerický výpočet.
↑ geovektor1:
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=56531
Alebo si daj do Google Vennove diagramy, je tam toho hocikoľko.
Napríklad
http://www.karlin.mff.cuni.cz/katedry/k … .php#ulohy
ale aj videá...
teraz ma napada - neda sa to vyriesit pomocou principu inkluzie a exkluzie?
teraz som to pocital a vyslo mi 23 pomocou vyuzitia principu inkluzie a exkluzie, je to spravne?
↑ geovektor1:
Mne to vyšlo 21 aj so skúškou...
Ale človek je tvor omylný.
ako je to mozne? ja som to prepocital dva krat, kde mam chybu?
Moje riesenie:
Oznacime si jednotlivych ziakov podla toho co hraju skratkami sportov:

Teraz to dam do rovnosti:

Toto je pocet ziakov, ktory sa venuju nejakemu sportu, pocet ziakov, ktory sa nevenuju ziadnemu ziskam odcitanim ziakov ktory sportuju od celkoveho poctu takze:
Takze ako je mozne ze vam vyslo
?
aha tak vam obom dakujem za pomoc.
↑ geovektor1:
:-)
Prepáč - ešte raz som to pozrela, naozaj je to 23.
Pôvodne mi vyšlo, že len volejbal hralo 8 ľudí, ale malo to byť 4 ľudia a ja som v súčte miesto osmičky opravila omylom šestku. (Podobajú sa...) Odtiaľ v podstate ten môj omyl, pôvodnú 23 som prepísala na 21.