Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, mám příklad:
Jeden úhel rovnoramenného trojúhelníku má velikost 74 stupňů. Určete velikosti ostatních úhlů. ( Rozlište dvě možnosti podle toho, zda úhel 74stupňů je při základně nebo proti ní.)
Vím, že:
(180-(74+74))=32stupňů ten je při základně
a
hlavní, proti základně
180-74=103:2=53+53
Můžete mi to přiblížit? Přeci při základně jsou dva úhly a proti základně jeden hlavní ne? Není to obráceně?
Díky
↑ iva.zourkova:
Myslím, že Vaše úvahy jsou správné (pokud jsem je tedy správně pochopil.
Jenom bych se dovolil rýpnout:
iva.zourkova napsal(a):
180-74=103:2=53+53
1) je tam podle mě aritmetická chyba (to je v klidu, stává se-skoro jsem si jí sám nevšiml)
2) ten zápis je celý špatně, všimněte si, že jsem došla k tomu, že (pokud budu uvažovat správný výsledek) 106/2=53=53+53=106. A myslím, že je jasné, že sem prostě rovnost nepatří.
↑ iva.zourkova:
V rovnoramenném trojúhelníku jsou dva shodné úhly při základně (alfa = beta), proti základně je jeden úhel (gama):
Pokud jeden úhel při základně = 74°, tak je i druhý úhel při základně = 74° (na náčrtku jsou to úhly alfa a beta).
Takže na třetí úhel (na náčrtku je označen gama) zbývá:
gama = 180° - alfa - beta = 180° - 74° - 74° = 32°
Pokud úhel proti základně = 74° (na náčrtku úhel gama), tak na ostatní dva úhly dohromady zbývá:
alfa + beta = 180° - 74° = 106°, tudíž na jeden (protože jsou shodné) zbývá 106 : 2 = 53°.
Takže alfa = beta = 53°.
Takže výpočet je (pokud jsem zápis dobře pochopil) správně. Ale je to napsáno nejasně a nejsem si úplně jistý, jak je to myšleno.