Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 02. 2015 13:31

pursulus
Příspěvky: 55
Škola: Vysoká škola dopravní Aš–Medzilaborce.
Pozice: DrVěd. Učím lesní zvířata moudrosti matematiky.
Reputace:   
 

Výhody a nevýhody počítaček-kalkulaček.

Počítačka-kalkulačka je pro člověka zabývajícím se matematikou zhusta dobrým přítelem. Ať už jejich odpůrci uvádějí jakákoli proti (na příklad na http://pctuning.tyden.cz/hardware/multi … ji?start=8), je jisté, že krabička co se vejde do kapsy u saka není nahraditelná jiným, větším zařízením, byť by toto umělo třebas o hodně víc. Ale počítačka může taky pěkně nasrat, jestliže za ni člověk zaplatil obstojnou sumu a po té přijde na to, že z takového či onakého důvodu nevyhovuje, že neodpovídá tomu, co od ní čekal, co si přál, co potřebuje; a korunu tomu může nasadit následné zjištění, že jiná počítačka, eště o stovku lacinější, by byla pro něho tou pravou družkou.

Na tento námět, byl bych rád, kdyby se tu sešlo co nejvíce příspěvků, popisujících zcela určité zkušenosti s (vědeckými) počítačkami, včetně těch grafických. Představuji si to tak, že každý přípsěvek by měl začínat názvem mašinky (např. TI-xyz), aby to bylo co nejpřehlednější, a že by se v příspěvku patrně odlišily popisy kladných zkušeností od záporných.

Co by mělo býti hodno zvláštní pozornosti, jsou zřejmé chyby, které takovou mašinku znehodnocují. Za důležité považuju také způsob ovládání a takové věci.

Offline

 

#2 27. 02. 2015 17:17 — Editoval pietro (27. 02. 2015 17:19)

pietro
Příspěvky: 4762
Reputace:   187 
 

Re: Výhody a nevýhody počítaček-kalkulaček.

↑ pursulus: Ahoj, pristal by som osobne, keby som mohol mať  miniNTB 10,6" ešte menší, aby sa dal strčiť do vrecka saka. Funkcie by mali zostať zachované. Sharp kedysi robil niečo podobné, ale ho prevalcoval nový trend smartov a tabletov.

Offline

 

#3 03. 03. 2015 09:01 — Editoval pursulus (22. 06. 2017 21:00)

pursulus
Příspěvky: 55
Škola: Vysoká škola dopravní Aš–Medzilaborce.
Pozice: DrVěd. Učím lesní zvířata moudrosti matematiky.
Reputace:   
 

Re: Výhody a nevýhody počítaček-kalkulaček.

Zkušenosti s počítačkou Sharp W506X.

Možnostmi a počtem funkcí je Sharp W506X (negrafický neprogramovatelný kalkulátor) jedna z nejlepších mašinek ve své střední (pro středoškoláky a ne-technické vysokoškoláky) třídě. Po několika týdnech práce s ní jsem ale přišel na řadu chyb a nedostatků, které z ní činí model, před kterým by možná leckdo dal přednost modelu, který toho možná umí o něco méně, za to je doladěný a bez much. (Poznámka: Ale který by to měl být, že?)

Přednosti před většinou-řadou ostatních (ve své třídě):

-- Čtyřřádkový displej (to je teda při delších výrazech proti jedné řádce lahoda).

-- (Čtyři "D") tlačítka na uživatelské uložení funkcí, co nejsou přímo na tlačítkách (např. to může být median v modu List-seznam).

-- (Čtyři "F") tlačítka na uživatelské uložení naťukaných vzorců (zamýšleno pro často používané a složité výrazy).

-- Šest dalších nezávislých pamětí pro proměnné (navíc k základní "M" a pomocným "X" a "Y").

-- Přídavné solární napájení (na sluníčku jste za vodou, nepotřebujete baterie).

Nedostatky a chyby:

-- Horní tři řady tlačítek (2ndF, Alfa, Math) jsou moc blízko pod sebou (víc, než ostatní řady byť s malými relativně oproti číselným tlačítkům tlačítky); to znepříjemňuje obsluhu klávesnice.

-- V editačním módu WriteView (vzorec je přes více řádků displeje "jako v knize") nelze nastavit dopředné zobrazování výsledků nezlomkovým číslem; kdo nechce až dvakrát přepínat výsledek při každém výpočtu a chce vidět výsledek v nezlomkovém tvaru, musí se spokojit s módem Line (tj. běžným řádkovým zobrazením).

-- Paměti vzorců ("F") nelze použít zároveň v obou editačních módech, vždy pouze v tom, ve kterém byl vzorec uložen; to vynucuje zvolit si pouze jeden editační mód a s ním se spokojit.

-- Neuloží do vedlejších pamětí (A až F) komplexní číslo, takže omezená práce s C. N.

-- Při přepnutí z režimů List-seznam nebo Matrix se všechna data těchto režimů vymažou, tedy se neukládají. Není vůbec příjemné několikrát naťukávat stejné údaje, bylo-li potřebí přepnout režim.

-- Nedotaženost režimu Stat-statistika; řadu stat. funkcí lze využít pouze v režimu List, který je omezen šestnácti vstupy na jeden seznam. Přepnutím do jiného ze statistických režimů (je jich více, např. pro různé regrese) se všechna data stat. seznamu z jiného stat. režimu vymažou (může to být až sto položek). Z tohoto a předchozího nedostatku vyplývá, že práce se statistickými režimy a maticemi je hodně omezena (neukládají se trvale data).

-- Při způsobu zobrazování výsledků "normální" (Norm1,2) nezaokrouhlí poslední ještě viditelnou číslici (tj. desátou), a když je touto nezaokrouhlenou číslicí 0, ořízne všechny nuly až po platnou číslici. Důsledkem je, že se lze mylně domnívat, že při méně zobrazených číslicích mantisy než displej umožňuje (10) je číselný výsledek přesně tolik, co je zobrazeno (pro uvedenou chybu se na to není možné spolehnout). (Např. 1 : 9999,1 - 8,2e-9 = 0,000 100 000 8; zaokrouhlený výsledek by se měl zobrazit stejně jako na mé hloupé staré počítačce Rebell jako 0,000 100 001, ale Sharp zobrazí 0,000 1; což právě vzbuzuje domnění, že to je výsledek zcela přesný. Někdy to je důležité.)

-- Při výpočtu derivace s goniometrickou funkcí a nastavení úhlové jednotky na stupeň spočítá zadání nesprávně (ano, jde o chybný výsledek, tedy špatný algoritmus výpočtu). Pro správný výsledek je nutno míti jako úhlovou jednotku radián. (Poznámka: Tento postup výpočtu má, žel asi většina počítaček, jde o obecný jev.)

-- Počet funkcí uváděný výrobcem (556 funkcí-operací; nemyslí se tedy f. jako sin, log atd., ale i např. operace sčítání, uložení do určité paměti atd.) je silně nadsazený. Ověřil jsem si, že tak vysoké číslo mohlo vzniknout pouze tak, že byly napočítány stejné funkce, ale použitelné ve více módech (normální, statistický, C. N. atd.) vícekrát; na příklad, funkce sinu je takto započítána asi desetkrát (je i ve více stat. módech). Neváhám tento přístup označit za podvod (toto dělají i jiní výrobci, asi vzácnou výjimkou jsou strojky od Texas Instruments); nikterak se to neliší od napouštění masa vodou nebo přidávání kurkumy do šafránu. Skutečný počet funkcí-operací je 164.

Poznámka na závěr: Je otázkou, jak jsou na tom jiné počítačky ve stejné třídě; moc bych za to nedal, že obdobně, a proto lze popsanou Sharpku, i přes uvedené "mouchy", jednoznačně doporučit.

Offline

 

#4 03. 03. 2015 15:01

pursulus
Příspěvky: 55
Škola: Vysoká škola dopravní Aš–Medzilaborce.
Pozice: DrVěd. Učím lesní zvířata moudrosti matematiky.
Reputace:   
 

Re: Výhody a nevýhody počítaček-kalkulaček.

Mě osobně by velice zajímaly zkušenosti s modelem "Casio Algebra FX-2.0 Plus", a také srovnání této počítačky s modely "TI 89", případně novějšími modely této řady (Titanium, 92, ...). Ví o tom někdo něco? Mám takové tušení, že půjde, co se schopností a využití týká, o hodně podobné "mašinky"; o to důležitější jsou potom rozdíly při práci s nimi, jejich nedostatky či chyby i přednosti.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson